Blogit

Ranskalainen perunagratiini

15.12.2013 Teksti: Pippurimylly

Kukkuu! Blogin puolella hiljaista, muilla elämänalueilla menoa ja meininkiä – näin se valitettavasti tuntuu aina menevän. Joulukiireitä, uuden työn opettelua ja mitä näitä nyt olikaan. Ruuanlaittoon en ole viime viikkoina hirveästi ehtinyt uhrata aikaa tai ajatusta, mutta onneksi tuossa oli edes tuo itsenäisyyspäivä! Silloin kokkailtiin huolella ja ajan kanssa.

Tämän fenkolilla ja purjolla höystetyn perunagratiinin ohje on peräisin Anna Bergenströmin Joka kokin  keittokirjasta, josta sain arvostelukappaleen. Kaikista pelkistetyin versio syntyy pelkästä perunasta, purjoa ja/tai fenkolia voi lisätä mukaan mikäli haluaa. Ja minähän halusin! Tätä syötiin uunilohen ja rucolasalaatin kanssa.

(4 annosta)

1 kg perunoita
1 purjosipuli
1 fenkoli
2 rkl voita vuoan voiteluun
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
2-3 dl kypsää juustoa raasteena
1-1,5 tl suolaa
1/4-1/2 tl valko- tai mustapippuria
2 dl maitoa
1 dl kuohukermaa

Kuori ja viipaloi perunat. Leikkaa ohuita siivuja terävällä veitsellä tai mandoliinilla tai yleiskoneella. Halkaise ja huuhtele purjo huolellisesti ja suikaloi se sitten ohuelti. Viipaloi fenkoli ja raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kerrostele perunasiivuja, purjoa, fenkolia ja juustoraastetta laakeaan voideltuun uuivuokaan. Laita alimmaksi ja ylimmäksi perunoita. Ripottele kerrosten välissä pintaan suolaa ja pippuria sekä valkosipulisilppua ja suurin piirtein puolet juustosta. Sekoita maito, kerma ja loput valkosipulista keskenään ja kaada perunoiden päälle. Ripottele juustoraastetta pinnalle. Paista 50-60 minuuttia uunin keskistasolla. Kokeile tikulla, tuntuvatko perunat pehmeiltä.
 

Pippurimylly

Arkisto

Lue seuraavaksi