Blogit

Sesonkisalaatti

16.10.2015 Teksti: Pippurimylly

Elämme sitä aikaa vuodesta, kun on aika herkutella kurpitsalla. Missään nimessä tätä oranssia ystäväämme ei kannata hyödyntää pelkästään halloween-koristeena, sillä kurpitsa taipuu moneen muuhunkin. Käytä lisukkeena, keitossa tai leipomuksissa – tai soseuta ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Oma lempparini on ehdottomasti uunissa paahdettu kurpitsa, jonka makea ja muheva olemus täydentää oivallisesti erinäisiä suolaisia komponentteja.

Tässä salaatissa suolaiset homejuusto, ilmakuivattu kinkku sekä uunissa paahdetut kurpitsansiemenet saavat herkullista kontrastia kurpitsan ja toisen sesonkisuosikin, päärynän, makeudesta. Päärynästä on just nyt tarjolla myös kotimaisia lajikkeita; pieniä, makeita ja äärettömän söpöisiä. Kehotan tutustumaan niihinkin!

(yhdelle nälkäiselle)

noin 200 g kurpitsaa
chiliä, suolaa, pippuria, oliiviöljyä
1 päärynä
hunajaa, kanelia
2 rkl kurpitsansiemeniä

iso kourallinen rucolaa
iso kourallinen babypinaattia
100 g sinihomejuustoa
2 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

Leikkaa kurpitsa ja päärynä lohkoiksi. Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskota kurpitsalohkojen päälle hieman oliiviöljyä ja rouhaise niille myös suolaa, pippuria ja chilihiutaleita. Kaada päärynöiden päälle vähän juoksevaa hunajaa ja mausta ne ripauksella kanelia. Koverra kurpitsan siemenet ulos, kuivaa ne talouspaperilla ja asettele nekin pellille. Pirskauta päälle oliiviöljyä ja mausta maun mukaan (esim. suolalla, pippurilla ja juustokuminalla). Paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes sekä päärynät että kurpitsat ovat kypsiä, noin 20 – 30 minuuttia.

Leikkaa ilmakuivatut kinkut paloiksi ja paista ne kuivalla pannulla pekonin tavoin rapeiksi. Asettele lautaselle revittyä pinaattia ja rucolaa sekä paahdetut kurpitsat ja päärynät. Ripottele päälle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja ilmakuivattua kinkkua. Murustele joukkoon myös sinihomejuusto. Käytä salaatinkastikkeena esim. dijon-vinegretteä.

Pippurimylly

Arkisto