Blogit

Tofuvartaat ja kasvisnuudelit

8.6.2014 Teksti: Pippurimylly

Wokkiruuat olivat vielä jokunen vuosi sitten ihan ykkösjuttu keittiörintamalla. Ei siitä nyt ihan kamalan montaa vuotta ole, kun lempiruokani muodostivat nuudelit, pakastewokkivihannekset ja sweet chili -soosi! Sitten iski kyllästyminen, ja valtava, tuliterä wokkipannu unohtui kaapin perälle pölyttymään.

Eilen tuli wokkailtua kuitenkin pitkästä aikaa – ja ihan yks kaks yllättäen tulikin aivan älyttömän hyvää settiä. Ehkä aika ei sittenkään ole vielä ajanut vanhan kunnon nuudeliwokin ohi?

nuudeli-kasviswokki

Pienimuotoinen päivitys siihen vuosien takaiseen reseptiin oli silti kuitenkin paikallaan: kasvisten pitää ehdottomasti olla tuoreita, nopeasti kuumalla pannulla huippuunsa wokattuja. Nuudelipreferenssini kallistuu ohuempien kiinalaisten nuudelien suuntaan, ne kun eivät turpoa ja klimppiinny yhtä herkästi kuin eräät kiharaiset, paksukaiset lajitoverinsa. Tofun suhteen olen merkkiuskovainen: etnisistä kaupoista saatava Super Tahoe on ihan ylivertoa ja ehdottomasti parhaimmillaan pakastuksen ja sulatuksen jälkeen. Tofuun saa tällöin paremmin makua, ja paistettaessa sen pinnasta tulee mahtavan rapsakka, kun taas sisus jää mukavan pehmeäksi. Barbequekastikkeessa ja hunajassa makeutettu tofu sai tässä herkullista kontrastia tuliseksi säätämästäni nuudeliwokista.

Wokatessa en liiemmin käytä mittoja, vaan mentaliteettini on ”loraus sitä, hyppysellinen tuota”, minkä vuoksi alla olevat ainesmäärät eivät ole ihan millintarkkoja. Kehotan siis maistelemaan ja lisäämään ”vähän sitä, vähän tuota” aina tilanteen mukaan!

(4 annosta)

Bbq-hunajamarinoidut tofuvartaat

500 g tofua
1 dl savunmakuista barbequekastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl viinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
seesaminsiemeniä

Paloittele tofu. Sekoita barbequekastike, hunaja ja viinietikka keskenään. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja pieni pala inkivääriä. Sekoita tofupalat ja marinadi keskenään huolellisesti kulhossa, lisää tarvittaessa hieman bbq-kastiketta. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti, mieluiten muutama. Pujota tofukuutiot sitten varrastikkuihin. Kuumennapannussa reipas loraus öljyä ja paista tofuvartaat kovalla lämmöllä molemmin puolin mukavan rapeiksi. Ripottele valmiiden vartaiden päälle seesaminsiemeniä.

Nuudeli-kasviswokki

200 g kiinalaisia kurkumanuudeleita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä
2 kevätsipulia
2 porkkanaa
100 g sokeriherneitä
1 pieni punainen paprika
1/4 varhaiskaali
2 rkl soijakastiketta
2 rkl osterikastiketta
1 rkl tomaattisosetta
1 rkl chilikastiketta
(chilirouhetta)

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Viipaloi sipuli, hienonna valkosipulinkynnet sekä kevätsipulien valkoinen osa ja raasta inkivääri. Kuori porkkanat. Leikkaa porkkanat, paprika ja varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna loraus öljyä kuumassa wokkipannussa  ja freesaa valkosipulia ja inkivääriä siinä hetki. Lisää sipuli ja kevätsipulin valkoinen osa ja kuullota parin minuutin ajan. Lisää joukkoon porkkanat ja freesaa taas koko ajan sekoittaen muutama minuutti. Lisää sitten sokeriherneet ja paprikat, wokkaa niitäkin muutaman minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat pehmeitä mutta sopivan rapeita – purutuntumaa saa jäädä! Lisää vielä kaalisuikaleet ja wokkaa sen verran, että kaali painuu sopivasti kasaan. Pienennä sitten lämpöä ja sekoita nuudelit muutamassa erässä joukkoon. Sekoita soija- ja osterikastike, tomaattisose ja chilikastike keskenään ja sekoita seos nuudeli-kasvisseoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää vielä tarpeen mukaan esim. chilirouhetta, soijakastiketta jne. Viimeistele silputuilla kevätsipulin varsilla ja tarjoa heti.

 

Pippurimylly

Arkisto