Yleinen 20.9.2016

Chili con Härkis

Teksti: Pippurimylly

Kun arkikokkailussa haluan talsia oikoteitä ja mennä sieltä missä aita on matalin, lampsin ruokakaupassa aina suorinta tietä tortillahyllylle. Tortillat eivät vaadi ajattelua, valmistuvat käden käänteessä ja maittavat vielä näin vuosikausienkin jälkeen ihan yllättävän hyvin.

Tällä kertaa tosin tortillan sisuksen kanssa piti pakertaa vähän kauemmin, kun kakkoskokki halusi välttämättä valmistaa täytteeksi chili sin carnea oikein pieteetillä, eli ajan kanssa ja pitkään hauduttaen. Samalla kokeiluun lähti uusin kasvimaailman vastine lihalle: Härkis eli kotimainen, valmiiksi kypsä härkäpapuvalmiste. Näitä lihankorvikkeita rynnii markkinoille nyt kovalla rytinällä, mutta ilmeisesti markkinarakoakin tällä hetkellä piisaa.

Härkis ei rasiassa maatessaan varsinaisesti hurmaa ulkoisella olemuksellaan, mutta maultaan ja koostumukseltaan se on hyvinkin mainio. Sanovat jauhelihamaiseksi, ja ainakin käyttötarkoituksensa puolesta sitä Härkis onkin. Oma suuni tunnistaa silti kyllä lihan ja paputuotteen rakenne-eron, ja niin saa ollakin, sillä en ole koskaan ymmärtänyt miksi kasviperäisen tuotteen pitäisi matkia millintarkasti vastaavaa lihatuotetta. Kaiken kaikkiaan Härkis on oikein mukava ja helppokäyttöinen tuttavuus, ja mikä mukavinta, tätä näyttää kaupoista jopa löytyvän!

 chili con härkis

Chili con Härkis

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika
  • 2 varsisellerin vartta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl oreganoa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl savuchilijauhetta
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tlk Marzano-tomaatteja
  • 1 pieni tlk (220 ml) tomaattimurskaa
  • 1 Scotch Bonnet -chili
  • reilu hyppysellinen suolaa
  • 1 prk (285 g) papumixiä
  • ½ prk kikherneitä
  • 250 g Härkis-härkäpapuvalmistetta
  • tuoretta korianteria

Silppua sipulit, valkosipulinkynnet, paprika ja sellerinvarret. Kuumenna loraus öljyä padan pohjalla ja kuullota kasvikset siinä. Lisää mausteet ja paista käännellen pari minuuttia. Kääntele joukkoon myös tomaattipyre. Kaada sen jälkeen pataan tölkkitomaatit ja tomaattimurska. Hiennna myös chili ja lisää sekin. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää pavut ja kikherneet. Anna porista hiljalleen noin 1 tunti ja 15 minuuttia, lisää tarpeen mukaan vettä. Lisää lopuksi Härkis ja korianteri joukkoon. Tarkista maku. Tarjoa riisin kanssa tai esim. tortillan täytteenä.

Pippurimylly