Yleinen

Paistettua nieriää ja vihreää risottoa

28.5.2016 Teksti: Pippurimylly

Tänään marssin kauppahalliin päässäni tasan yksi ajatus: nieriä. Koko viikon olen jostain syystä himotellut nieriää ja risottoa, risottoa ja nierää, ja makustellut tätä komboa mielessäni. Kymmenen vuotta sitten lauantai oli aina pizzapäivä, nykyisin se on risottopäivä. En pistä laisinkaan pahakseni!

Kaupan mahtavasti rehottavat ruukkuyrtit yllättivät ja ilahduttivat niin kovasti, että risotto oli tänään laadultaan vihreä ja yrttinen. Mielestäni siitä ei kovinkaan montaa viikkoa ole, kun manasin kaupan aivan onnettoman pieniä ja rupuisia, nyrkin kokoisia basilikapuskia, joista ei tullut muuta kuin paha mieli. Kesä on todellakin tullut ihan varkain!

vihreärisotto

Yrttirisotto kolmelle

  • 1/2 rasia tuoretta babypinaattia
  • 1 dl tuoretta lehtipersiljaa
  • 1 dl tuoretta basilikaa
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • noin 2 dl kasvislientä
  • 1/2 purjo
  • 2,5 dl risottoriisiä
  • noin 7 dl kasvislientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • tiraus sitruunanmehua
  • suolaa ja pippuria
  • 1 dl  raastettua parmesania
  • iso nokare voita

Laita pinaatti, persilja, basilika, valkosipulinkynsi sekä noin desi kasvislientä kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kasvislientä vielä sen verran (noin desi lisää), että saat aikaiseksi juoksevan yrttiseoksen. Laita syrjään odottamaan.

Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja kuullota silputtu purjo siinä. Lisää riisi ja kääntele, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kasvislientä ja valkoviiniä hiljalleen aina kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Keittele miedolla lämmöllä välillä hämmentäen, kunnes risotto on pehmeää ja kermaista. Lisää viimeisenä nestelisäyksenä yrttiseos. Mausta sitruunanmehulla, pippurilla ja suolalla. Sekoita lopuksi joukkoon voi ja raastettu parmesanjuusto.

Nieriä paistettiin pannulla voissa ja maustettiin rosepippuri-merisuolamurskalla.

vihreärisotto4

Pippurimylly