Yleinen

Parmesaani-rosmariiniteeleivät

2.10.2016 Teksti: Pippurimylly

Aina silloin tällöin viikonloppuaamuisin saattaa tapahtua sellainen ihme, että tulen yllättäen leiponeeksi jotain. Muulloinhan en moista juuri harrasta, mutta esimerkiksi kaunis ja leppoisa sunnuntaiaamu saattaa inspiroida hihojen käärimiseen ylös ja käsien upottamiseen jauhoihin.

Teeleipiä tein ensimmäisen kerran  90-luvun loppupuolella elämäni ensimmäisellä kotitalouden tunnilla. Teeleipää ja pirtelöä, hyvässä muistissa vielä näin liki 20 vuotta myöhemminkin. Sen jälkeen olen valmistanut teeleipiä ihan maksimissaan viisi kertaa, yleensä tilanteessa, jolloin kotona ei ole ollut leipää eikä hiivaa leivän tekemiseen. Jotenkin mielikuvissani teeleipä on ollut aina mauton ja valju muinaisjäänne 90-luvulta, jota kukaan ei enää valmista sen elämänsä ensimmäisen kotitaloustunnin jälkeen.

Vaan nyt sattui eteen niin maukkaan kuuloinen teeleipäresepti, että vallan intouduin sitä kokeilemaan. Mitään järkevää aamupalaa ei ollut käden ulottuvilla, ja kaikki aineksetkin löytyivät niin näpsäkästi kotoa. Resepti on peräisin Alex Niemisen ja Riikka Sukulan Vege!-kirjasta, ja julistan reseptin samoin tein maailman parhaaksi teeleipäohjeeksi. Oli meinaan hyvää! Niin hyvää, että nämä maistuivat ihan vaan Oivariinin kanssa sellaisinaan ja koko pellillinen hupeni parempiin suihin saman päivän aikana. Näköjään kun teeleipätaikinaan upottaa tarpeeksi parmesaania, aurinkokuivattuja tomaatteja ja rosmariinia, voidaan todellakin saada aikaiseksi herkullisia ysärileipiä.

teeleivät

Parmesaanilla ja rosmariniilla henkiinherätetyt teeleivät

(Alex Nieminen & Riikka Sukula: Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä)

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 2 dl parmesaaniraastetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
  • 2 rkl öljyä (oliivi- tai tomaattien säilöntäöljyä)

Yhdistä kuivat aineet ja parmesaaniraaste. Lisää suolaa tarvittaessa, usein parmesaanin suola riittää. Lisää seokseen maito, aurinkokuivatut tomaatit ja öljy. Sekoita tasaiseksi, löysäksi taikinaksi. Muotoile taikinasta käsin tai muotin avulla kahdeksan leipästä (halkaisija 7 cm, paksuus 2 cm). Paista teeleipiä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin, kullanruskean pintavärin.

Pippurimylly

Arkisto

Lue seuraavaksi