Yleinen

Seitan-pitaleivät

29.3.2016 Teksti: Pippurimylly

Seitanin tekeminen on kohdallani ollut aikamoinen ikuisuusprojekti. Toteutus lykkääntyi aina vaan, kun sekasyöjällä ei varsinaisesti ollut kiire löytää uudenlaisia lihankorvikkeita. Vuosikausia tämä ehti pyöriä mielessä, kunnes ajatus vihdoin konkretisoitui tekoihin herran vuonna 2016.

Heti alkuun hyviä uutisia kaikille kaltaisilleni vatuloijille: seitanin tekeminen ei ole yhtään niin vaikeaa tai rakettitiedemäistä kuin ehkä äkkiseltään saattaisi kuvitella. Toki se vaatii enemmän aikaa ja suunnitelmallisuutta kuin vaikkapa broilerisuikaleiden tai jauhelihan heittäminen pannulle: tehdään taikina, keitetään, marinoidaan ja paistetaan. Uskallan silti väittää, että pieni vaivannäkö palkitsee, jos etsii korviketta tai vaihtelua lihatuotteille.

Seitanin valmistaminen ei yksinkertaisimmillaan vaadi muita erikoistuotteita kuin gluteenijauhoja. Gram- eli kikhernejauho ei ole pakollinen, mutta se tuo rakenteeseen mureutta. Kaikista ns. lihankorvikkeista seitan muistuttaa mielestäni rakenteeltaan ja suutuntumaltaan eniten lihaa, jos siis tavoitteena on imitoida esimerkiksi kebablihaa. Maku oli erittäin mieleinen ja tekstuuri mukavan sitkeä –  tykkäsin ja teen uudestaankin! seitan3seitan

Seitanin perusohje

Elina Innanen: Vegaanin keittiössä

  • 2 l vahvaa kasvislientä
  • ½ dl soijakastiketta
  • 2,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl sinappijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 1,5 dl vettä

Mittaa kasvisliemi ja soijakastike kattilaan ja pane levy päälle. Sekoita kuivat kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Sekoita vesi kuiviin aineisiin esimerkiksi haarukalla. Vaivaa taikina palloksi ja muotoile sitten pötköksi. Leikkaa pötköstä viipaleita pöydälle päällekkäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa kiinni. Tiputa seitanpalat yksitellen kiehuvaan keitinliemeen. Keitä noin 20 minuuttia paloja välillä käännellen. Kaada keitinliemi pois ja pane seitan marinoitumaan. Seitanpalat voi leikata haluamasi kokoisiksi ennen tai jälkeen marinoimisen.

Marinointi tapahtui meillä fiiliksen mukaan. Seitan leikattiin ensin suikaleiksi. Marinointiliemeen tuli mm. öljyä, soijakastiketta, paprikajauhetta, juustokuminaa, oreganoa ja chiliä. Marinoitiin jääkaapissa parisen tuntia ja paistettiin sen jälkeen pannulla öljyssä.

Seitanleipiin tuli lisäksi:

pitaleipää

babypinaattia

kurkkua

tomaattia

punasipulia

tuoretta korianteria

tsatsikia

tomaattikastiketta

Pippurimylly

Arkisto

Lue seuraavaksi