Yleinen

Viiriäisenmunia pääsiäiseen

23.3.2016 Teksti: Pippurimylly

Kevätkiireiden keskeltä terve! Pääsiäinen pääsi ihan toden teolla yllättämään tänä vuonna. Rairuohon kasvatuksen aloitin aivan liian myöhään, narsissien ja tulppaanien olemassaoloa en ole muistanutkaan, ja missä lie viipyilee vuoden ensimmäinen suklaamuna. Ainoa hivenenkään sesonkiin liittyvä asia elämässäni ovat olleet tuttavalta saadut viiriäisenmunat. Ja voi pojat miten mukava uusi tuttavuus ne ovatkaan olleet!

viiriäinen3

Nämä pienet söpöläiset ovat melkein jopa liian liikuttavia, että niitä edes raaskisi syödä. Söin kuitenkin – keitettynä, paistettuna ja kokkelina. Keitetyn viiriäisenmunan maku ei juurikaan eronnut kananmunasta, mutta paistettuna nämä olivat aivan erityisen miellyttävän makuisia ja suunmyötäisiä. Viiriäisenmunien keittoaika on noin kolme minuuttia, riippuen minkäasteista löysyyttä tai kovuutta tavoitellaan. Alla olevassa kuvassa olevia munia on keitetty vajaat kolme minuuttia, ja tuli just passelia meikäläisen makuun. Löysempää keltuaista havitellessa keittoaika pyörinee parin minuutin molemmin puolin.

Viiriäisenmunat ovat herkullisia ja epäilemättä liikkiksiä, mutta vaativat himpun verran enemmän vaivaa ja rahaa kuin kananmunat. Yksi kananmuna vastaa noin viittä viiriäisenmunaa, ja monien mielestä viiriäisenmunien kuoriminen on ärsyttävää sipeltämistä. Itse liotin munat kylmässä vedessä, kopautin kuoren rikki  pyörittämällä pöydänkulmaa vasten, ja onnistuin repäisemään kuoret irti kohtuullisen vaivatta kuoren alla olevan kalvon mukana.

viiriäinen

Näissä rukiisissa aamiaisleivissä oli muussattua avokadoa, kylmäsavulohta, keitettyjä munasia ja babypinaattia. Vehnäleipäversioissa oli niin ikään muussattua avokadoa, viiriäisenmunakokkelia, srirachakastiketa ja tuoretta korianteria. Melko luksusta! Viiriäisenmunat ovat oiva lisä pääsiäismenuun, esimerkiksi salaattiin, alkupaloiksi tai sellaisenaan nautittaviksi. Tekisin ehdottomasti lisääkin, ellen vyöryisi valmiiden patojen äärelle koko pyhiksi.

Mukavaa pääsiäistä!

Pippurimylly

Arkisto