34-vuotias Samuel on todistanut, että mahdottomista oloistakin voi selvitä.
Kotimaassaan Samuelista on tullut tunnettu hyväntekijä ja monien nuorten roolimalli.
Podcast

Annan podcast: Orvoksi jäänyt Samuel eli Kenian slummeissa – lapsuudenhaave auttoi lopulta uuden elämän alkuun: ”Olin väsynyt asumaan kadulla ja taistelemaan joka päivä hengestäni”

Samuel Oduor Omoll, 34, on todistanut, että mahdottomista oloistakin voi selvitä. Nairobin slummissa hän näki ystäviensä kuolevan huumeisiin tai joutuvan tapetuksi. Hän päätti muuttaa elämänsä suunnan, ja nykyään hän on tunnettu hyväntekijä.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sanna Wallenius

Kenialaisen Samuel Oduor Omollin lapsuus loppui yhdeksänvuotiaana, kun hän menetti vanhempansa ja ajautui Nairobin slummiin.

Samuel kertoi koskettavan elämäntarinansa siitä, miten slummeissa kasvaneesta pojasta on tullut isä, aviomies ja tunnettu hyväntekijä Anna-lehden numerossa 51–52/2019.

Kuuntele koko juttu tästä:

Miksi äiti, isä ja sisko eivät tule kotiin? Samuel Oduor Omoll muistaa miettineensä. Vanhemmat ja vuoden ikäinen pikkusisko Florence olivat lähteneet asioilleen monta päivää sitten. Elettiin maaliskuun loppua vuonna 1994, ja Nairobin kadut velloivat sadekauden jäljiltä liukkaan mutaisina. Yhdeksänvuotias Samuel ja kaksivuotias Olgah-sisko olivat kotona tädin kanssa.

– Täti vaikutti omituisen hiljaiselta ja vaihtoi aina puheenaihetta, kun kyselimme äidistä ja isästä, Samuel kertoo.

Eräänä päivänä täti purskahti kaupasta tultuaan lohduttomaan itkuun. Hän kertoi Samuelille ja Olgahille, että äiti, isä ja pikkusisko eivät enää palaa. He olivat joutuneet auto-onnettomuuteen ja menehtyneet. Täti oli kerännyt viikon rohkeutta ennen kuin uskalsi kertoa asiasta lapsille.

– Se oli kuin pahaa unta, täysin epätodellista. Olisin halunnut heti soittaa isälle tai äidille, mutten voinut, en enää koskaan. Tuo hetki oli lapsuuteni loppu, nyt 34-vuotias Samuel sanoo hiljaa.

Vanhempien kuoleman jälkeen elämästä tuli sekavaa. Orvoiksi jääneitä sisaruksia palloteltiin sukulaiselta toiselle, ja lopulta he päätyivät Korogochon slummissa asuvan tädin hoteisiin.

– Minusta tuntui, että olimme siskoni kanssa aina ylimääräisiä. Kukaan ei halunnut meitä, ei tätikään. Hän näki meidät vain kulueränä.

Lapsuuden haave oli yhä elossa

Kun vanhemmat olivat vielä elossa, Samuel oli haaveillut journalistin urasta. Hän muistaa seuranneensa jo lapsena herkeämättä uutislähetyksiä, joissa toimittajat matkustivat ympäri maailmaa ja raportoivat tapahtumien keskipisteessä. Ollapa yksi heistä, Samuel oli tuolloin ajatellut.

Vaikka Samuelin elämä oli kulkenut toisenlaisia reittejä, toive lapsuuden haaveesta eli.

– Ymmärsin, että jos jatkan elämääni näin, en tule ikinä saavuttamaan unelmaani. Olin väsynyt asumaan kadulla ja taistelemaan joka päivä hengestäni.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wallenius. Kuuntele koko juttu Annan suosituimmat jutut – elämäntarinoita pintaa syvemmältä-podcastista! Miten Samuelista tuli tunnettu hyväntekijä? Millaista elämä slummissa oli? Miten lapsuuden haave auttoi Samuelia irtautumaan huumeista?

Kaikki Annan podcast-tallenteet löydät täältä!

X