Riitta Mähönen
Riitta on empaattinen muita kohtaan, mutta itselleen hän on aina ollut ankara.
Podcast

Annan podcast: Uupumus hiipi salakavalasti Riitta Mähösen elämään – lopulta töitään rakastaneella konttorinjohtajalla oli enää yksi vaihtoehto

Työuupumus pakotti Riitta Mähösen sairauslomalle. Ensin se tuntui maailmanlopulta, mutta nyt hän pitää kokemaansa uupumusta hyvänä asiana.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Juha Metso

Työuupumus ja päätös hypätä pois varmasta ja vakiintuneesta elämästä epävarmuuteen muuttivat pankissa konttorinjohtajana työskennelleen Riitta Mähösen elämän.

Riitta kertoi tarinansa Anna-lehden numerossa 33/2019.

Kuuntele koko juttu tästä:

Riitta Mähönen luuli kuolevansa. Aivan kuin hänen kasvoillaan olisi ollut muovikelmu, joka esti häntä hengittämästä. Riitta yritti nostaa kättä ja puhua, mutta hän oli kuin lamaantunut.

Jos selviydyn hengissä tältä lennolta, en enää koskaan matkusta, Riitta ajatteli.

Reilun kahden viikon loma Kaakkois-Aasiassa syksyllä 2016 oli sujunut alussa hyvin. Balilla Mähösten perhe oli asunut vuokravillassa, nauttinut auringosta, uinut ja retkeillyt. Loppua kohden Riitan vointi alkoi huonontua.

– Olo oli hutjakka, kuin olisin ollut kovassa krapulassa. Ajattelin, että ehkä se johtuu kuumuudesta tai sitten olen sairastumassa vatsatautiin.

Poislähtöpäivänä Singaporessa Riitta oli niin huonovointinen ja väsynyt, että hänen miehensä piti taluttaa häntä. Riitta ei kyennyt ajattelemaan muuta kuin sitä, että hänen on päästävä lentokoneeseen omiin jaloin.

Kotona Lappeenrannassa oudot oireet jatkuivat. Kun Riitta vei auton talvirenkaiden vaihtoon, hän ei uskaltanut nousta autosta liikkeen pihassa. Hän ei saanut hengitettyä, sydän hakkasi, häntä pyörrytti ja heikotti. Vapisevin käsin hän kaivoi kännykkänsä esiin ja soitti miehelleen: ”Tule tänne – minä kuolen”.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Tiina Suomalainen. Kuuntele koko juttu Annan suosituimmat jutut – elämäntarinoita pintaa syvemmältä-podcastista! Millä tavoin uupumus oireili? Miten Riitta reagoi joutuessaan uupumuksen vuoksi sairaslomalle? Miksi uupuminen oli lopulta hyvä asia? Miltä tuntui irtisanoutua viisikymppisenä? 

Kaikki Annan podcast-tallenteet löydät täältä!

X