Mainos

Anna toivoo lisäpotkua tavoitteelliseen treenaamiseen

Runsas hyötyliikunta ja arkiaktiivisuus eivät riitä vielä hyvän kunnon ylläpitämiseksi. Tarvitaan myös säännöllistä ja tavoitteellista aerobista sekä lihaskuntotreeniä. Annalla säännöllinen harjoittelu on jäänyt pariksi vuodeksi ruuhkavuosien puristukseen, mutta nyt on aika palauttaa säännöllinen harjoittelurytmi.

Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Runsas hyötyliikunta ja arkiaktiivisuus eivät riitä vielä hyvän kunnon ylläpitämiseksi. Tarvitaan myös säännöllistä ja tavoitteellista aerobista sekä lihaskuntotreeniä. Annalla säännöllinen harjoittelu on jäänyt pariksi vuodeksi ruuhkavuosien puristukseen, mutta nyt on aika palauttaa säännöllinen harjoittelurytmi.

Lähtötilanne:

Anna, 44, työskentelee kaupallisena tuottajana helsinkiläisessä mediayhtiössä. Työ on hektistä ja vaatii nopeaa reagointikykyä. Anna käyttää toimistotyössä seisovaa pöytää useita tunteja päivässä, välttelee hissiä ja muutenkin yrittää ottaa täyden hyödyn irti arkiaktiivisuudesta.

Kotona on kouluikäinen lapsi, ja vapaa-aika täyttyy kotitöiden pyörittämisestä ja lapsen harrastuksista huolehtimisesta. Omaa aikaa jää usein vain muutama tunti illalla ennen nukkumaan menoa. Silloin tekee mieli vain levähtää hetki sohvalla iPadin kera.

Treenaushistoria ja tämän hetkinen aktiivisuus:

Anna on aiemmin liikkunut päivittäin säännöllisesti ja aktiivisesti. 10 vuoden ajan rivakkaa ja hengästyttävää työmatkakävelyä kertyi yhteensä noin 50­–55 minuuttia päivässä. Työpaikan muuton takia tämä luontainen hyötyliikunta on vähentynyt noin varttiin, mikä on tiputtanut myös selvästi energiankulutusta ja tuonut vyötärölle joitakin ylimääräisiä kiloja.

Juoksua Anna on harrastanut teinivuosista lähtien. Muita suosikkilajeja hänellä ovat kuntosalitreenaus, astanga-jooga ja aerobic, kesäisin myös melonta.

Säännöllinen treenaaminen ei ole kunnolla onnistunut kolmen viimeisimmän vuoden ajan. Lenkille tai salille Annan on ehtinyt yleensä noin yksi tai kaksi kertaa viikossa.

Arkiaktiivisuus sen sijaan on edelleen korkealla tasolla, päivässä kertyy helposti yli 15 000 askelta. Parhaimpina päivinä menee 20 000 askeleen raja rikki, leppoisimpinakin sunnuntaipäivinä ollaan yli 11 000 askeleen tuntumassa.

Tavoitteet ja toiveet elämänlaadun parantamiseksi:

Tärkeimpänä tavoitteena Annalla on paitsi palauttaa entinen säännöllinen urheilurytmi, myös lisätä selvästi sekä juoksu- että kuntosaliharjoittelun määrää ja tavoitteellisuutta. Ykköspontimena on hävittää parin vuoden sisällä kertyneet 7–8 kiloa pois ja tiputtaa kehon rasvapitoisuutta 5 prosentin verran.

Testattava laite:

Testattavana laitteena Annalla on GPS-sykemittari Polar M400, joka seuraa sykkeen lisäksi nopeutta, kuljettua matkaa ja korkeutta. Harjoitusohjelmien avulla voit asettaa helposti itsellesi uusia tavoitteita.

Kevyt ja pienikokoinen M400 on tarkoitettu ympärivuorokautiseksi seuralaiseksesi. Anna toivoo, että laitteen avulla hän pääsee takaisin kiinni säännölliseen juoksuharjoitteluun ja pystyy seuraamaan harjoittelun edistymistä. Sykemittari toimii päivittäisenä tsempparina, joka työntää työpäivän jälkeen liikkeelle, vaikka pimeys ja sateinen sää kuinka iskisivät päälle. Laite pistää ylittämään omia rajoja, mutta itselle sopivalla teholla.

 

X