Reseptit

Aamiaissämpylät

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Tästä syystä uusi päivä kannattaa aloittaa maittavilla aamiaissämpylöillä. Kun valmistat taikinan edellisenä iltana, nopeutat sämpylöiden leipomista.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl Kylmää vettä
  • 1/4 pala hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 5 dl grahamjauhoja
  • 5 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl rypsiöljyä

Voiteluun

  • 1 muna
  • kourallinen auringonkukansiemeniä tai siemensekoitusta

Valmistusohje

1. Murenna hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa olla pehmeää, mutta ei löysää. Lisää öljy viimeisen jauhoerän kanssa. Peitä taikina kelmulla ja pane heti jääkaappiin aamua odottamaan. Taikina kohoaa hiljalleen noin kaksinkertaiseksi, joten käytä riittävän isoa kulhoa.

2. Kumoa taikina pöydälle, vaivaa sitä hetki, leivo pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyöritä palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperin päälle. Kohota puolisen tuntia. Sipaise sämpylät munalla ja ripottele pinnalle siemeniä.

3. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki: Sämpylätaikinan voi tehdä jo illalla valmiiksi. Alusta sämpylä taikina iltauutisten aikaan ja pane jääkaappiin yöksi kohoamaan. Aamulla taikina on valmis leivottavaksi. Taikinan makua voi muunnella erilaisilla siemensekoituksilla.

X