Reseptit

Ahvensalaatti pestokastikkeella

Kypsä savukala tai yrttien kans­sa halstrattu kala saavat salaatis­sa pääroolin. Itse sekoitettu yrtti­kastike sitoo sa­laatin tuoksuvaksi ateriaksi

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Ahvensalaatti:

  • 1 kerä lehtisalaattia
  • kourallinen kauden villivihanneksia tai voimakasmakuisia pikkulehtisiä salaatteja
  • 4 savustettua ahventa
  • 2 dl sokeriherneitä, palkoineen ja versoineen
  • 2 sipulinvartta, ruohosipulia tai ruoholaukan lehtiä
  • 1 appelsiini lohkottuna
  • 1 dl tuoreita mansikoita

Pestosalaattikastike:

  • 1 dl silputtua basilikaa (20 tuoretta lehteä)
  • 1 dl keitettyä vettä tai kivennäisvettä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 dl oliivi- tai rypsiöljyä
  • 1 kookas valkosipulinkynsi
  • 1 rkl (25 g) parmesaanijuustoa jauheena
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1 rkl nuoria männyn kärkisilmuja/kerkkiä tai pinjansiemeniä tai muutama musta katajanmarja
  • 1/4 tl valkopippuria

Valmistusohje

1. Leikkaa ahventen pyrstöt syötäviksi koristeiksi ja aseta salaattivadille.

2. Levitä loppu kala ruodittuna ja paloiteltuna salaatinlehtien lomaan, kostuta kala appelsiinilohkoin ja lisää tuoreet herneet, mahdolliset versot ja pienityt mansikat.

3. Viimeistele salaatti silputuilla sipulinvarsilla.

4. Valmista peston makuinen salaattikastike.

5. Mittaa teholeikkuriin basilika, kylmä vesi, valkoviinietikka ja loput aineet. Pyöräytä seos tasaiseksi ja kaada pulloon, josta kastiketta voi pirskottaa suoraan valmiin salaatin pinnalle.

6. Tarjoa salaatin kanssa hiilloksella paahdettua leipää.

Vinkki: Voit valmistaa salaatin itse savustetuista ahvenista. Myös halstratut yrttiahvenet sopivat salaattiin.

X