Reseptit

Aleksanterin leivokset

Aleksanterin leivokset ovat kahvipöydän klassikkoja.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 200 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

täyte:

  • vadelma- tai omenamarmeladia

päälle:

  • 300 g (n. 4 dl) mansikanmakuista tomusokeria (tai tavallista tomusokeria + punaista karamelliväriä)
  • noin ½ dl vettä

Valmistusohje

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhot muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin puoli tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat taikinapalat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20 x 25 cm). Nosta levyt leivinpaperin päälle pellille. Voit myös kaulia ne suoraan leivinpaperin päällä.

Paista levyjä 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Levitä toiselle levylle kerros omena- tai vadelmamarmeladia. Nosta toinen levy päälle.

Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Levitä kuorrutus päällimmäisen levyn päälle. Tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Leikkaa levy terävällä veitsellä tasakokoisiksi leivoksiksi.

X