Reseptit

Arancini eli täytetyt riisipallot

Arancinit eli sisialaiset riisipyörykät saavat nimensä appelsiinistä pyöryköiden muodon takia. Täyttävät riisiherkut kannattaa tarjoilla tomaattikastikkeen kera.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Riisiseos:

  • 6 dl lihalientä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 2 rkl voita
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 2 keltuaista

täyte:

  • 200 g jauhelihaa
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • öljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl puna- tai valkoviiniä
  • tilkka vettä
  • 0.3 tl chiliä
  • 1 tl sokeria
  • mustapippuria
  • 2 tl tuoreita timjamin lehtiä
  • 1 mozzarellapallo

leivitys:

  • 2 dl korppujauhoja
  • 2 munaa

Paistamiseen

  • 5 dl rypsiöljyä (noin)

Valmistusohje

Sisilialaisten riisipyöryköiden nimi, arancini, tarkoittaa pientä appelsiinia ja sillä viitataan pyöryköiden ulkonäköön. Tarjoa tuhtien arancini-pyöryköiden kanssa tomaattikastiketta.

Jos valmistat arancinit etukäteen, kuumenna ne ennen tarjoilua leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa.

Tästä reseptistä tulee 8 riisipalloa.

1. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Sulata voi kattilassa, lisää riisit ja kuumenna hetki sekoitellen. Lisää kauhallinen kuumaa lientä riisien joukkoon, ja kun neste on imeytynyt, lisää seuraava kauhallinen. Kun riisi on kypsää, kaada se kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää keltuaiset ja parmesaani, tarkista suolan määrä. Pane riisi jääkaappiin noin tunniksi.
2. Ruskista jauheliha pannulla öljyssä sipulin ja murskatun valkosipulin kanssa. Lisää pyree, kuumenna ja kaada pannulle viini ja tilkka vettä. Mausta seos ja anna hautua hiljalleen 15 minuuttia. Tarkista täytteen maku. Leikkaa mozzarella pieniksi paloiksi.
3. Ota annos riisiä kostutetulle kämmenelle ja muotoile riisistä kuppi. Täytä kuppi jauhelihaseoksella ja parilla mozzarellapalalla. Taputtele lisää riisiä täytteen päälle. Pyörittele palloksi. Pane pallot jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen paistamista.
4. Sekoita munien rakenne rikki syvällä lautasella. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle. Kääntele pallot ensin munassa, sitten korppujauhoissa. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Paista pyörykät kullanruskeiksi ja rapeiksi öljyssä. Nosta talouspaperin päälle valumaan.
vinkki

Katso muita sisilialaisen keittiön reseptejä:

Sisilialainen sitrussalaatti on päivän vitamiinipommi
Silakkarullat Sisilian tapaan
Arancini di riso eli italialaiset friteeratut parmesaani-riisipyörykät
Kotiliesi.fi: Norman pastavuoka

 

 

X