Reseptit

Aulénin hirvi-fenkolisoppa

Tässä vinkki hirvi-fenkolisopan valmistamiseen, joka kannattaa laittaa korvan taakse: valmista keitto jo edellisenä päivänä, sillä näin sopan maku vain paranee.

Teksti:
Raija Uljas
Kuvat:
Colourbox

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg hyvin lihaisaa hirven kylkeä (noin 500 g raakaa lihaa)
  • (muutama ydinluu)
  • öljyä
  • 250 g porsaan savuluita tai
  • 100 g savukylkeä
  • 2 l vahvaa lihalientä
  • 1 sitruuna
  • 3 rosmariinin oksaa
  • 1 valkosipuli kuorittuina kynsinä
  • 200 g kuutioitua porkkanoita
  • 150 g kuutioitua selleriä
  • 150 g suikaloitua sipulia
  • 500 g suikaloitua fenkolia
  • 2 rkl sokeria
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • tilkka oliiviöljyä
  • hakattua persiljaa
  • smetanaa

Valmistusohje

Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Sivele hirvenlihaan vähän öljyä ja laita uuniin ydinluiden kanssa, jos niitä on. Ne antavat verrattomasti makua. Kun liha on saanut kauniin ruskean värin, käännä se ja ruskista toinenkin puoli. Ota pois uunista.

Laita liha, ydinluut ja savuluut tai savukylki isoon kattilaan. Kaada päälle lihaliemi ja sitruunan mehu ja lisää rosmariinin oksat. Keitä pitkään. Saattaa mennä yli kuusikin tuntia, mutta tätä kannattaa odottaa. Lisää jatkuvasti vettä, jotta nestemäärä pysyy samana.

Kun lihasta luut irtoavat helposti, sen voi nostaa kattilasta ja leikata paloiksi. Paloittele myös savukylki. Poista rosmariinin oksat ja luut. Kuullota kaikki vihannekset, paitsi fenkoli öljyssä. Lisää sokeri ja tomaattipyree. Pane kuullotetut vihannekset, suikaloidut fenkolit ja lihapalat liemeen ja keitä kunnes ne ovat kypsiä, noin 20–30 minuuttia.

Laita valmiin keiton päälle hienoksi hakattua persiljaa, mustapippuria ja smetanaa.

Hirvi-fenkolikeitto kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Maku paranee huomattavasti.
Ohje: Marc Aulén, Soppakeittiö, Hakaniemen halli, Helsinki

X