Reseptit

Auragratinoidut valkosipulietanat ja patonki

4.4.2014 Teksti:

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

3

Arvostelu

Ainekset

100 g voita (Valio)
4 valkosipulinkynttä
1/3 punttia persiljaa (Järvikylä)
1/3 punttia ruohosipulia (Järvikylä)
suolaa
mustapippuria
1 prk etanoita
½ pkt Aurajuustoa (Valio)
2 dl punaleima Emmentalia (Valio)
3 lohkoa sitruunaa tarjoiluun

Patonki:

2½ dl vettä
1/4 palaa hiivaa (Suomen Hiiva oy)
50 g voita sulatettuna (Valio)
1 tl suolaa
3 dl hiivaleipäjauhoja (Helsingin Mylly)
2 dl vehnäjauhoja (Rainbow/Helsingin Mylly)

Valmistusohje

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita veteen murusteltu hiiva, suola ja sulatettu voi. Anna hiivaliemen tekeytyä noin varttitunti pöydällä hiivan aktivoimiseksi. Alusta joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia kunnon sitkon aikaansaamiseksi. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia leivinliinan alla vedottomassa paikassa. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi paksuksi levyksi. Rullaa levyt kulmittain patongeiksi ja anna kohota puolisen tuntia. Paista 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia tai kunnes patongit ovat saaneet hiukan väriä. Jäähdytä.

Ota voi pehmenemään pöydälle. Sekoita pehmenneeseen voihin valkosipulinkynnet raastettuna ja yrtit hienoksi silputtuna, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna tekeytyä hetki huoneenlämmössä. Valuta ja huuhtele etanat siivilässä, kuivaa ne talouspaperilla. Annostele nokare yrtti-valkosipulivoita etanapannujen pohjalla ja aseta yksi etana per kolo. Sipaise maustevoita nokareet myös etanoiden päälle. Raasta emmental ja jaa se etanoiden päälle, murustele pinnalle reilusti aurajuustoa. Gratinoi etanoita 200-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia, tai kunnes pinta on kauniisti gratinoitunut.

Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja siivuta patonki. Gratinoi etanat juuri ennen tarjoilua. Nosta etanapannu isolle lautaselle, laita muutama viipale patonkia lautaselle ja laita mukaan myös sitruunalohko. Tarjoile välittömästi.

Cebicin keittiössä -ruokablogi
 

Äänestä reseptiä!