Reseptit

Äyriäisleivät ja samppanjakastike

Pienet äyriäisleivät on silattu kuohkealla samppanjakastikkeella. Samppanjan sijaan voit käyttää kastikkeeseen kuohuviiniä.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen / Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Täyte:

  • 8 kampasimpukkaa
  • 8 jättikatkaravunpyrstöä
  • 2 rkl voi-öljyseosta
  • 1 tl hiutalesuolaa
  • pippuria myllystä

Kastike:

  • 100 g voita
  • 2 huoneenlämpöistä keltuaista
  • 3/4 dl samppanjaa
  • 2-3 tl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus cayennepippuria
  • ripaus valkopippuria

Koristeeksi:

  • timjaminlehtiä

Lisäksi:

  • vaaleaa juurileipää paahdettuna

Valmistusohje

1. Anna kampasimpukoiden ja jättikatkarapujen sulaa hitaasti jääkaapissa.

2. Tee ensin kastike. Sulata voi pienessä kattilassa. Anna voin asettua hetki ja valuta se toiseen astiaan niin, että sakka jää kattilaan.

3. Mittaa keltuaiset ja samppanja metalliseen kulhoon. Nosta kulho kattilan päälle, jossa on kiehuvan kuumaa vettä. Kuumenna seosta hyvin vatkaten, kunnes se on paksua ja ilmavaa. Nosta astia pois vesihauteesta. Lisää voi ohuena nauhana hyvin vatkaten. Mausta kastike pippureilla ja pidä se lämpimänä vesihauteessa.

4. Kuivaa äyriäiset talouspaperin päällä. Kuumenna paistinpannulla voi-öljyseosta. Pannu saa olla hyvin kuuma. Paista ensin kampasimpukat (n. 1 min/puoli) ja sitten jättikatkaravut (n. 1 1/2min/puoli). Mausta äyriäiset ja nosta pienten paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Valuta pinnalle kastiketta ja koristele timjaminlehdillä.

X