Banoffee-torttu - Banoffee pie
Banoffee-torttu on banaanilta, kinuskilta ja kermavaahdolta maistuva jälkiruokaherkku. Tämä Teresa Välimäen reseptin banoffee vie kielen mennessään ja taltuttaa taatusti makeannälän.
Ainekset
murotaikina:
- 100 g voita
- 2 dl sokeria
- n. 4 dl vehnäjauhoja
- 0.5 tl suolaa
- 1 tl raastettua sitruunankuorta
- 1 kananmuna
täyte:
- 1 prk kondensoitua maitoa
- 2 isoa banaania viipaleina
- 2 dl kuohukermaa
- 1 rkl sokeria
- 0.5 tl kanelia
pinnalle:
- tuoretta minttua
- tummaa suklaata
Valmistusohje
Banoffee-torttu leivotaan Teresa Välimäen tapaan näin:
Banoffee-torttu tehdään murotaikinasta. Kondensoitu maito keitetään suussa sulavaksi kinuskiksi vesihauteessa.
1. Keitä ensin kondensoitu maito kinuskiksi vesihauteessa. Aloita poistamalla purkista etiketti. Laita purkki kattilaan ja täytä kattila vedellä niin, että purkki jää pinnan alle. Keitä purkkia 2–3 tuntia. Jäähdytä. Avaa purkki ja lusikoi kinuski kulhoon. Sekoita kinuski tasaiseksi vispilällä.
2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, sitruunankuori ja viimeiseksi kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, jotta murotaikina säilyttää mureutensa. Kääri taikina kelmuun ja laita se noin 10 minuutiksi jääkaappiin jähmettymään. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä leivinpaperilla ja kaada painoksi riisiä tai kuivia herneitä. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, laske lämpö 175 asteeseen, poista paperi ja riisi tai herneet ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja irrota pohja tarjoiluvadille.
3. Viipaloi banaanit ja vaahdota kerma. Mausta vaahto sokerilla ja kanelilla.
4. Lusikoi kinuski muropohjalle ja levitä päälle banaaniviipaleet. Peitä täyte kermavaahdolla ja koristele torttu tuoreella mintulla ja tummalla suklaalla. Tarjoile banoffee-torttu heti vaikkapa hyvän kahvin kanssa.
Katso myös: Parasta banaanista: banaanipannarit, herkkusmoothie ja banaanituorepuuro
Katso myös Kotiliesi.fi: Banaani-marenkitorttu
Kommentit
Hei! Olen tehnyt banoffeeta eri ohjeilla ja halusin nyt kokeilla muropohjaa. Muuten hyvä, mutta pohja on kivikova ja sen leikkaamiseen tarvittiin kakki talouden järeimmä aseet. Silti osa paloista päätyi lautaselle murusina. Maku oli kyllä han ok. Lieneekö reseptin sokerimäärässä jotain häikkää?
Kommentit
Minkä kokoiseen vuokaan kakku tehtiin? Irtosiko se helposti vuoasta paistamisen jälkeen? Vaikuttaa erittäin herkulliselta!!
Hei Leipuri,
en osaa suoraan vastata kysymykseesi, sillä alkuperäisestä reseptistä ei löydy tietoa vuoan koosta. Itse arvioisin, että keskikokoinen noin 20 cm halkaisijaltaan oleva vuoka olisi tähän ihan passeli. Jos vuoka on vielä irtopohjalla varustettu, ei irrottamisenkaan pitäisi olla ongelma.
Jos taas käytät matalareunaista piirakkavuokaa, voi sen halkaisija olla suurempikin, noin 26 cm. Jos piirakkavuoassa ei ole irtopohjaa, suosittelen, että teet piirakan suoraan vuokaan ilman pohjan irrottamista.
Terveisin,
Emmi Ruoka.fi:n toimituksesta
Hei! Olen tehnyt banoffeeta eri ohjeilla ja halusin nyt kokeilla muropohjaa. Muuten hyvä, mutta pohja on kivikova ja sen leikkaamiseen tarvittiin kakki talouden järeimmä aseet. Silti osa paloista päätyi lautaselle murusina. Maku oli kyllä han ok. Lieneekö reseptin sokerimäärässä jotain häikkää?
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous