Reseptit

Beurre Blanc

2.4.2016 Teksti: Taina Salovaara, Sanna Kekäläinen Kuvat: Jukka Pakarinen

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Parsa aateloituu voikastikkeella. Parmesaanilastut viimeistelevät yksinkertaisen hyvän makunautinnon. Kokeile kastiketta myös kalan ja äyriäisten kanssa.

Ainekset

2 salottisipulia
1/2 dl valkoviinietikkaa
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
200 g vähäsuolaista voita kuutioina
1 tl valkopippuria

Valmistusohje

Beurre blanc eli voi-viinikastike on kotoisin Ranskasta. Herkulliseen kastikkeeseen vaaditaan vain muutamia raaka-aineita, mutta kastiketta keitellessä saa olla tarkkana, sillä se juoksettuu helposti.

1. Laita sipuli, etikka ja viini pieneen, paksupohjaiseen kattilaan. Keitä kokoon, kunnes lientä on jäljellä 2 rkl.

2. Vähennä lämpö matalimpaan lämpötilaan ja vatkaa nesteen joukkoon voi kuutio kerrallaan.

3. Vatkaa voikuutioita seoksen joukkoon, kunnes kastike on sileää ja samettista. Mausta pippurilla ja tarjoa heti.

Käyttö: Voikastike maistuu hyvältä keväisten kasvisten, kalan tai äyriäisten kanssa. Haukiquenellit voikastikkeen kanssa on ranskalainen klassikko, joka maistuu taivaallisen hyvältä. Parsa-ajan ihanan houkutuksen saat yhdistämällä keitettyä parsaa, voi-viinikastiketta sekä parmesaania.

Vinkki: Pirteän maun saat lisäämällä valmiin kastikkeen joukkoon raastettua sitruunan- kuorta sekä tilkan sitruunamehua. Hienonnetut yrtit, kuten basilika, antavat keväisen maun. Kastikkeen värisävyä voi muuttaa vaihtamalla valkoviinietikan punaiseen tai tummaan italialaiseen balsamicoon. Beurre blancin voi maustaa myös muodikkaasti tähtikokkien tapaan vaniljalla.

Hyvä tietää: Voikastike juoksettuu tai ohenee öljymäiseksi joutuessaan vesihauteeseen tai kuumennettaessa uudelleen. Jos kastike juoksettuu, tee näin: Vatkaa lusikallinen kastiketta kylmässä kulhossa. Vatkaa joukkoon loppu kastike lusikallinen kerrallaan.

Voikastiketta ei voi lämmittää, mutta saat kastikkeen hiukan kuumemmaksi näin: Vatkaa kastikkeen joukkoon 3 ruokalusikallista kuumaa nestettä vähän kerrassaan. Tarjoile heti.

Beurre blanc on kastikkeiden aatelia: