Reseptit

Beurre Blanc

Parsa aateloituu voikastikkeella. Parmesaanilastut viimeistelevät yksinkertaisen hyvän makunautinnon. Kokeile kastiketta myös kalan ja äyriäisten kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara, Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 salottisipulia
  • 1/2 dl valkoviinietikkaa
  • 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 200 g vähäsuolaista voita kuutioina
  • 1 tl valkopippuria

Valmistusohje

Beurre blanc eli voi-viinikastike on kotoisin Ranskasta. Herkulliseen kastikkeeseen vaaditaan vain muutamia raaka-aineita, mutta kastiketta keitellessä saa olla tarkkana, sillä se juoksettuu helposti.

1. Laita sipuli, etikka ja viini pieneen, paksupohjaiseen kattilaan. Keitä kokoon, kunnes lientä on jäljellä 2 rkl.

2. Vähennä lämpö matalimpaan lämpötilaan ja vatkaa nesteen joukkoon voi kuutio kerrallaan.

3. Vatkaa voikuutioita seoksen joukkoon, kunnes kastike on sileää ja samettista. Mausta pippurilla ja tarjoa heti.

Käyttö: Voikastike maistuu hyvältä keväisten kasvisten, kalan tai äyriäisten kanssa. Haukiquenellit voikastikkeen kanssa on ranskalainen klassikko, joka maistuu taivaallisen hyvältä. Parsa-ajan ihanan houkutuksen saat yhdistämällä keitettyä parsaa, voi-viinikastiketta sekä parmesaania.

Vinkki: Pirteän maun saat lisäämällä valmiin kastikkeen joukkoon raastettua sitruunan- kuorta sekä tilkan sitruunamehua. Hienonnetut yrtit, kuten basilika, antavat keväisen maun. Kastikkeen värisävyä voi muuttaa vaihtamalla valkoviinietikan punaiseen tai tummaan italialaiseen balsamicoon. Beurre blancin voi maustaa myös muodikkaasti tähtikokkien tapaan vaniljalla.

Hyvä tietää: Voikastike juoksettuu tai ohenee öljymäiseksi joutuessaan vesihauteeseen tai kuumennettaessa uudelleen. Jos kastike juoksettuu, tee näin: Vatkaa lusikallinen kastiketta kylmässä kulhossa. Vatkaa joukkoon loppu kastike lusikallinen kerrallaan.

Voikastiketta ei voi lämmittää, mutta saat kastikkeen hiukan kuumemmaksi näin: Vatkaa kastikkeen joukkoon 3 ruokalusikallista kuumaa nestettä vähän kerrassaan. Tarjoile heti.

Beurre blanc on kastikkeiden aatelia:

voi-valkoviinikastike eli beurre blanc

Voi-valkoviinikastike eli beurre blanc

inkivääriset kuharullat, voikastike ja haudutettu pinaatti

Inkivääriset kuharullat voikastikkeen ja haudutetun pinaatin kera

höyrytettyä kuhaa ja belugalinssejä

Höyrytettyä kuhaa ja belugalinssejä

Kotiliesi.fi: Parsaa ja hollanninkastiketta

X