Blinit mädin , punasipulin ja smetanan kanssa
Reseptit

Blinit

Blinit, tattarijauhoista tehdyt suolaiset ohukaiset ovat talven parhaita herkkuja. Blinien lisukkeina toimivat mäti, smetana ja kovaksi vatkattu kermavaahto.
Teksti: Visa Nurmi Kuvat: Kristiina Kurronen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Blinit

  • 10 g hiivaa
  • 3 dl kädenlämpöistä maitoa
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kermaviiliä
  • 2 kpl keltuaista
  • suolaa
  • 2 kpl valkuaista vaahdotettuna
  • voita paistamiseen

lisukkeet:

  • 120 g mätiä
  • 2 dl smetanaa tai kovaksi vatkattua kermavaahtoa

Valmistusohje

Blinit valmistuvat näin.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola.

Sekoita ja anna nousta huoneenlämmössä 30 minuuttia.

Vatkaa valkuainen paksuksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan juuri ennen paistamista.

Paista blinit ohukaispannulla kirkastetussa voissa.

Vinkki: Voin kirkastaminen:

Lämmitä voi rauhallisesti liedellä matalassa lämmössä. Anna kiehahtaa kevyesti, kunnes sakka alkaa erottua.

Jätä lepäämään toviksi. Kun sakka on pohjalla, kaada kirkas voi vaikkapa kermanekkaan, josta sitä on helppo kaataa pannulle. Sakan voi kaataa vaikka lanttulaatikon päälle.

Blinit & lisukkeet

Mäti on klassinen seuralainen blineille.

Pöytään kannattaa varata mätien aatelisia, joko muikun, mateen tai siian mätiä. Ja keitetty mateenmaksa maistuu blinien seurana, mädillä tai ilman. Noin 20–30 grammaa mätiä per ruokailija riittää normaalisti.

Tarjoile mäti smetanan tai kovahkoksi vatkatun kermavaahdon kera. Lisäksi pieneksi hakattua punasipulia ja tillisilppua. Blinit maistuvat myös sienisalaatin kanssa.

Kukin rakentakoon annoksistaan itselle mieleisimmät, lisukkeista sopivimmat ja siinä järjestyksessä kuin hyvältä maistuu.

Katso myös Kotiliesi.fi: Juustoiset juuresletut

X