Bouillabaisse eli ranskalainen kala-äyriäiskeitto
Ranskalainen kala-äyriäiskeitto nautitaan valkosipulimajoneesin ja leivän kanssa. Annokseen lisätään myös grillattuja äyriäisiä tai kalapaloja.
Ainekset
Bouillabaisse
- 1 kg kuorimattomia katkarapuja
- 1 sipuli
- 1/2 fenkolia
- 1 porkkana
- 1 palsternakka
- 3–4 valkosipulinkynttä
- 0.5 dl tomaattipyreetä
- 400 g tomaattia
- 4 timjamin oksaa
- 1 nippu tilliä
- 3 laakerinlehteä
- 1 tähtianis
- 5 dl valkoviiniä
- 1 l kalalientä +1 l vettä
keittoon:
- 1 peruna
- 1 porkkana
- 100 g valkoista kalaa
- 100 g kuorittuja katkarapuja
- (30 g sardellifileitä)
- 0.5 g sahramia
annoksiin:
- paahdettuja äyriäisiä ja/tai kalaa maun mukaan
Valmistusohje
Bouillabaisse eli ranskalainen kala-äyriäiskeitto valmistetaan helposti näin:
1. Sulata katkaravut. Kuumenna rapuja ja paloiteltuja kasviksia öljytilkassa isossa kattilassa, kunnes juurekset vähän pehmenevät ja saavat väriä. Lisää paloitellut tomaatit ja jatka kuumennusta jonkin aikaa.
2. Lisää mausteet, viini, vesi sekä kalaliemi. Hauduta kannen alla hiljalleen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi.
3. Pane kattilaan paloitellut perunat ja porkkanat sekä kalafileet. Kaada päälle liemi ja hauduta, kunnes juurekset pehmenevät.
4. Lisää kuoritut katkaravunpyrstöt, sardellifileet ja sahrami. Soseuta keitto ja tarkista maku.
5. Tarjoa bouillabaisse grillatuilla äyriäisillä ja/tai kalapaloilla höystettynä leivän ja aiolin eli valkosipulimajoneesin ja tai rouillen kanssa.
Vinkki: Bouilla Basso -nimi on muuten vanhaa Provencen murretta ja tarkoittaa kovalla tulella keittämistä. Liemen tuleekin kiehua kokoon voimalla, jolloin öljy ja vesi sekoittuvat täydellisesti toisiinsa.
Katso myös Kotiliesi.fi: Kaisun kekseliäs siikasoppa valittiin vuoden 2021 kalakeitoksi – salainen ainesosa yllätti raadin totaalisesti
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous