Reseptit

Britakakku

Britakakku on varma valinta kaikkiin kesän pieniin ja suuriin juhliin. Suomalaisten rakastama brita polveutuu todennäköisesti ruotsalaisesta pinocchiokakusta. Britasta on helppo tehdä oman näköinen täytettä ja koristeita muuntelemalla. Myös kakkupohjaan voi lisätä mausteita vuodenajan mukaan. Syksyiseen omenabritaan sopivat kaneli ja kardemumma, joulubritaan glögimauste.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Britakakku, pohja:

  • 175 g voita tai margariinia (huoneenlämpöistä)
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 4 keltuaista (huoneenlämpöistä)
  • 3 dl vehäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl maitoa (huoneenlämpöistä)

Marenki

  • 4 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 1 1/2 dl mantelilastuja

Briakakku, täyte

  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 prk (200 g) sitruunarahkaa
  • 1 luomusitruunan raastettu kuori
  • n. 2 rkl sitruunamehua
  • 6 dl marjoja

Valmistusohje

Britakakku leivotaan helposti näin:

1. Säädä uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi voilla tai margariinilla.

2. Vatkaa keskenään pehmeä rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset rasva sokeriseokseen yksitellen samalla hyvin vatkaten.

3. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle. Tasoita pinta lastalla.

4. Pese ja kuivaa sähkövatkaimen vispilät. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri valkuaisvaahtoon pienissä erissä samalla vatkaten. Levitä vaahto kakkupohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut.

5. Paista pohjaa uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea. Anna pohjan jäähtyä.

6. Leikkaa pohja jäähtyneenä kolmeen suorakaiteen muotoiseen palaan.

7. Vatkaa kuohukerma sokereiden kanssa vaahdoksi. Kääntele rahka kermavaahtoon. Mausta vaahto raastetulla sitruunankuorella ja -mehulla.

8. Aseta yksi kakkulevy tarjoiluvadille. Levitä päälle täytteestä ja marjoista. Lisää päälle toinen levy ja lisää täytteestä ja marjoista. Laita päälle kolmas levy ja päällystä britakakku kermaseoksella ja koristele marjoilla sekä sitruunaviipaleilla.

NÄIN ONNISTUT

  • Ota rasva, maito ja kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen leipomispuuhiin ryhtymistä. Tasalämpöiset ainekset eivät juoksetu, ja niistä syntyy kuohkea taikina.
  • Käytä taikinaan ja marengin tekemiseen sähkövatkainta. Muista pestä ja kuivata vatkaimen terät ennen kuin aloitat marengin valmistuksen. Jos vispilät tai vatkauskulho ovat rasvaisia, eivät valkuaiset vaahdotu.

    Voit tehdä kakkupohjan vaikka jo edellisenä päivänä, mutta täytä kakku vasta ennen tarjoamista, jotta marenki säilyttää rapeutensa.

  • Katso myös: 9 x upea täytekakku
  • Katso myös Kotiliesi.fi: Äitienpäiväkakku – leivo äidille raikas marjaherkku, hurmaava suklaaunelma tai täyteläinen juustokakku
X