Reseptit

Bulgarialaiset kaalikääryleet

Hapankaalin kanssa kypsennetyt bulgarialaiset kaalikääryleet saavat lisämakua tomaatista, tillistä ja jogurtista.

Teksti:
Raija Uljas
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • kokonaisena hapatettua kaalia tai kiehuvassa suolavedessä pehmennettyjä keräkaalin lehtiä

täyte:

  • 2 hienonnettua sipulia
  • 2-3 murskattua valkosipulinkynttä
  • 5-6 rkl oliivi- tai auringonkukkaöljyä
  • 500 g jauhettua naudanlihaa tai 50 % nautaa ja 50 % lammasta
  • 2 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua churbitsaa eli kesäkynteliä
  • 1 nippu hienonnettua persiljaa
  • suolaa ja mustapippuria

vuokaan:

  • hapankaalia
  • tilliä
  • pekonia
  • laakerinlehtiä
  • kokonaisia mustapippureita
  • vettä
  • hapankaali- tai tomaattimehua
  • muutama tomaatti

Valmistusohje

 

Bulgariassa ja Romaniassa kaalikääryleet valmistetaan yleensä kokonaisena hapatetusta kaalista. Meiltä sitä ei saa, joten käytä kääryleisiin kiehuvassa suolavedessä pehmennettyjä keräkaalin lehtiä.

Kuullota sipuli ja valkosipulin kynnet parissa ruokalusikallisessa öljyä. Lisää pannuun vähän öljyä, jauheliha ja riisi ja kuullota hetki. Lisää 1⁄2 dl vettä, paprika, chubritsa ja hienonnettu persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Nosta jäähtymään.

Täytä kääryleet ja lado ne uunivuokaan kerroksittain hapankaalin ja tillin kanssa. Muutama pekoniviipale antaa lisämakua.
Ripottele väleihin laakerinlehtiä ja kokonaisia mustapippureita, kaada päälle muutama desi vettä ja hapankaali- tai tomaattimehua ja kypsennä pitkään matalassa uuninlämmössä. Lisää pataan parin tunnin kuluttua muutama kuutioitu tai viipaloitu tomaatti ja jatka kypsentämistä vielä noin 45 minuuttia. Tarjoa jogurtin kanssa.

X