Reseptit

Burgundinpata riistasta

Burgurdinpadan salaisuus on tarpeeksi pitkä haudutusaika. Viimeistelyyn kannattaa käyttää puolestaan voissa paistettuja sieniä.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg riistalihaa, hirveä tai peuraa, myös lapa luineen sopii ruokaan
  • 200 g sian rasvaista kylkeä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 kpl sipulia
  • 2 kpl porkkanaa
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.3 tl valkopippuria
  • 4 kpl valkosipulinkynttä
  • 5 dl punaviiniä tai marjamehua
  • 5 dl lihalientä
  • 1 dl tomaattisosetta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 laakerinlehti

Viimeistely:

  • 400 g herkkusieniä tai kauden kotimaisia sieniä
  • 1 rkl voita
  • 1 dl pannun huuhtelulientä
  • 1 dl hillosipuleita
  • 1 dl persiljaa

Valmistusohje

Varaa padan viereen pannu paistovaiheiden ajaksi. Jos teet padan uunissa, kytke uuni 200 asteeseen.

Leikkaa riistapala neljän sentin vahvuisiksi kuutioiksi. Viipaloi silava ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Viipaloi ja kuutioi sipuli. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa. Leikkaa kuoritut porkkanat kuutioiksi.
Kuumenna pata ja sulata silava oliiviöljyn kanssa padassa. Vedä paahtuneet silavapalat sivuun ja nosta odottamaan pannulle.
Kuivaa lihapalat talouspaperilla ja lisää yksitellen kuumaan rasvaan. Lihaa ei ole tarkoitus höyrystää omassa liemessään, siksi lihapalat on paras paahtaa harvakseen yksitellen. Kääntele kunnes lihapalat ovat kauttaaltaan ruskistuneet. Nosta paahtuneet palat pannulle odottamaan.

Kuullota sipulit ja porkkanat padassa. Palauta lihat ja pekoni pannulta pataan ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Ripota pataan vehnäjauhoja ja anna hiukan paahtua. Jos voit kypsentää padan uunissa, nosta pata viideksi minuutiksi jo kuumaan uuniin ja anna jauhojen paahtua lihan kanssa uunissa. Liedellä tai tulilla paahtumisen avuksi voit pöyhiä seosta jauhojen kanssa kunnes jauhot saavat hiukan väriä.

Kun otat padan uunista, alenna lämpö 150 asteeseen. Lisää pataan viini tai marjamehu vedellä laimennettuna ja lihaliemellä maustettuna. Nesteen tulee nippa nappa peittää liha. Lisää maustamaton tomaattisose, valkosipuli ja timjami sekä laakerinlehti murennettuna. Peitä pata kannella, siirrä uuniin ja hauduta 2,5–3 tuntia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta liha pysyisi koko ajan nesteen peitossa.

Viimeistely:
Leikkaa herkkusienet neljään osaan, pilko jalat erikseen. Metsäsienet paloitellaan koon ja rakenteen mukaan pieniksi. Kuumenna pannulla nokare voita ja pyöräytä sienet voissa. Kumoa sienet pataan, huuhtaise pannu kuumalla vedellä ja kiehauta. Kaada kuuma liemi pataan. Lisää silputut persiljat ja valutetut hillosipulit.

Tarjoa keitettyjen kuoriperunoiden kanssa. Jos tarjoat padan vasta seuraavana päivänä, viimeistele pata kypsentämällä sienet juuri ennen padan tarjoilua. Valuta padasta lientä pannulle siivilän läpi, lisää 1 dl nestettä ja keitä liemi kiiltäväksi. Valuta tuore liemi kuumennetun padan pinnalle ja lisää valutetut hillosipulit ja juuri silputtu persilja.

 

X