Reseptit

Calvadossavariini, mausteista ananaskeittoa, mustalla teellä maustettua maitohyytelöä ja jogurttiserbettiä

Mitä tarjota juhlapöydässä jälkkäriksi? Henri Alénin reseptillä valmistettu calvadossavariini sopii hienompiinkin juhliin. Tarjoile ananaskeiton, mustan teen, maustetun maitohyytelön ja jogurttiserbetin kera.

Teksti:
Antti Uusitalo
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Savariini:

  • 180 g vehnäjauhoja
  • 13 g hiivaa
  • 0.5 dl haaleaa maitoa
  • 2 kananmunaa
  • ripaus suolaa
  • 20 g sokeria
  • 75 g voita

Savariinin lämmitysliemi:

  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 4 cl calvadosia
  • 1 tähtianis

Ananaskeitto:

  • puolikas ananas
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl omenamehua
  • 10 mustapippuria
  • 1 kanelitanko

Maitohyytelö:

  • 1.5 dl maitoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl mustan teen lehtiä
  • 2 liivatelehteä

Jogurttiserbetti:

  • 100 g vettä
  • 200 g sokeria
  • 5 dl luomujogurttia

Valmistusohje

Tässä Henri Alénin reseptissä calvadossavariini tarjotaan ananaskeiton, mustalla teellä maustetun maitohyytelön ja jogurttiserbetin kanssa.

Savariini:

Liota hiiva haaleaan maitoon. Lisää seokseen sokeri, suola ja puolet vehnäjauhoista koko ajan sekoittaen. Lisää mukaan myös kananmunat ja sulatettu voi. Lisää lopuksi loput vehnäjauhot ja vaivaa taikina sekaisin.

Anna taikinan kohota liinan alla tunnin ajan. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota savariinivuokiin niin, että ne täyttyvät 2/3-osaan.

Kohota savariineja vielä puoli tuntia ja paista niitä uunissa 180 asteessa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen kuin kumoat ne vuoasta.

Savariinin lämmitysliemi:

Kaada vesi, sokeri ja tähtianis kattilaan. Kiehauta seos ja lisää lopuksi calvados. Anna liemen maustua hetki.

Ananaskeitto:

Laita sokeri, omenamehu, pippurit sekä kanelitanko kattilaan. Anna seoksen poreilla miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Kuori ananas ja kuutioi osa annoksen koristeeksi. Pilko loput ananaksesta tehosekoittimen kulhoon. Siivilöi omenakaneliliemi ananasten päälle ja soseuta tehosekoittimella. Siivilöi ja jäähdytä keitto ennen tarjoilua.

Maitohyytelö:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Lisää muut raaka-aineet kattilaan. Hauduta seosta kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Lisää kattilaan tee ja anna maustua neljä minuuttia. Purista liika vesi pois liivatelehdistä ja lisää ne maito-teeseokseen. Kun lehdet ovat sulaneet, siivilöi maitoseos ja kaada se pieneen vuokaan hyytymään.

Jogurttiserbetti:

Kiehauta vesi ja sokeri. Jäähdytä seos ja lisää mukaan luomujogurtti. Pyöritä seos serbetiksi jäätelökoneessa. Voit myös korvata serbetin vaniljajäätelöllä.

Viimeistely:

Lämmitä savariineja muutama minuutti lämmitysliemessä. Nosta savariinit lautasille talouspaperin kautta, jotta liika neste valuu pois. Asettele ananaskuutiot ja maitohyytelöä lautasen pohjalle. Nosta savariini ananasten ja maitohyytelön päälle. Kaada ananaskeittoa savariinin ympärille ja tee serbetistä pallo savariinin keskelle. Koristele jälkiruoka mintulla, raastetulla limenkuorella tai vaikkapa kukilla.

X