Reseptit

Crème brûlée maa-artisokasta Masterchef Kiran tapaan

Teksti:
Kira Åkerström
Kuvat:
Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

maa-artisokkapyre:

  • 250 g maa-artisokkaa
  • 25 g voita
  • 25 g ruokosokeria
  • 1 dl täysmaitoa

crème brûlée:

  • 2 dl kermaa
  • 0.5 dl täysmaitoa
  • 0.5 vaniljatangon siemenet
  • 4 isoa keltuaista
  • 50 g ruokosokeria
  • maa-artisokkapyrettä

Lisäksi:

  • ruokosokeria

Valmistusohje

Maa-artisokka soveltuu hyvin myös jälkiruokiin. Eritoten vanilja sopii mukulan kanssa yhteen kuin nenä päähän.

1. Lämmitä uuni 110 asteeseen. Kuori ja paloittele maa-arti-sokat. Sulata voi kattilassa ja ruskista maa-artisokat.

2. Lisää sokeri ja maito. Kypsennä maa-artisokat pehmeiksi ja soseuta sileäksi pyreeksi.

3. Valmista crème brûlée. Kuumenna kerma, maito sekä vaniljatangon siemenet.

4. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada puolet kermaseoksesta keltuaisvaahdon joukkoon ja sitten koko seos takaisin kattilaan.

5. Sekoita joukkoon maa-artisokkapyre ja lämmitä (älä kiehauta!).

6. Kaada seos siivilän läpi uuninkestäviin annosvuokiin. Aseta annosvuoat uunivuokaan ja kaada siihen kuumaa vettä niin, että vesi yltää noin kolmeen neljäsosaan annosvuokien korkeudesta. Kypsennä uunissa noin 40-50 minuuttia, kunnes brûléet ovat hyytyneet. Älä paista liian kauaa, ettei kananmuna kokkeloidu.

7. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

8. Sirottele sokeria brûléiden päälle juuri ennen tarjoilua. Ravistele ylimääräinen sokeri pois ja polta sokeri rapeaksi tohottimen (kaasupolttimen) avulla.

X