Reseptit 17.5.2013

Crème Ninon eli samppanjainen hernesosekeitto

Teksti: Tiina Rantanen Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

600 g pakasteherneitä
1 rkl voita
1 pieni porkkana
1 salottisipuli
2 tl kuivattua lipstikkaa
5 dl vettä

Lisäksi:

6 dl vettä
1 rkl soijaa
1 rkl sherryä, esim. Amontillado
2 tl maizenaa
suolaa
1 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
puoli pulloa kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä

Valmistusohje

Crème Ninon on hienostunut ranskalainen alkukeitto. Tuoreista herneistä tai pakasteherneistä valmistettu samppanja-hernekeitto on keväistä juhlaruokaa niin väriltään kuin maultaankin. Se viimeistellään pöydässä samppanjalorauksella.

1. Silppua salottisipuli, kuori ja kuutioi porkkana pieniksi kuutioiksi.

2. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli kevyesti, lisää herneet, porkkana, lipstikka ja 1 tl suolaa. Lisää vettä sen verran, että se juuri peittää herneet. Anna kiehua ja keitä hiljalleen noin 30 minuuttia.

3. Kiehauta lihaliemi, lisää soija ja 1 rkl sherryä. Maista ja lisää tarvittaessa hieman lihafondia. Kaada herneiden keitinvesi pois ja soseuta herneseos. Hienoimman lopputuloksen saat painelemalla herneet siivilän lävitse.

4. Sekoita hernesose ja lihaliemi, kiehauta seos. Mausta sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan. Sekoita maissitärkkelys ja 2 rkl sherryä keskenään, vatkaa suurus keittoon.

5. Vaahdota kerma. Nostele kermavaahto lämpimään hernekeittoon lempeästi sekoittaen, koska keitto näyttää kauniimmalta hieman raidallisena. Kaada valmis keitto lämpimään tarjoilukulhoon. Tuo keitto pöytään, avaa samppanjapullo ja kaada loraus kuohuviiniä keittoon. Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa kadota. Tarjoile välittömästi lämmitetyissä kulhoissa.

Kommentit (3)

Reseptiikasta on aineluettelosta unohtunut kokonaan lihaliemi. Vasta työselostuksessa mainitaan lihaliemi. Ottaa aina päähän kun ei tarkisteta täsmääkö tavarat ja tarina.




0



0

Eikö ketään muuta naurata ranskalainen alkukeitto resepti.
Herneitä, amarilloa ja puoli pulloa skumppaa, sekoita keskenään ….
Suomalaisen jouluruuan ystävänä vaikuttaa todella kaukaa haetulta.
Oikein mahaan sattuu kun niin naurattaa.




0



0

Hei humoristi, ei reseptissä sentään ihan noin lue, vaikka kuohuviinin määrä voi tuntua huimalta. Kuohuviini kaadetaan vasta tarjoiluhetkellä ja tuo määrä on varattu 6 keittolautaseen, mutta voi sitä lorauttaa vähän vähemmänkin. Sherryä (esim. Amontilladoa)reseptissä on kyllä ruokalusikallisen verran.

Toivottavasti vatsakipu menee ohi:)




0



0

Reseptiikasta on aineluettelosta unohtunut kokonaan lihaliemi. Vasta työselostuksessa mainitaan lihaliemi. Ottaa aina päähän kun ei tarkisteta täsmääkö tavarat ja tarina.




0



0

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi