Reseptit

Dákos eli kreetalainen tomaattileipä

Dákos on kreikkalainen tomaattileipä. Kreetalaiset käyttävät useimmiten tomaattileipiin valmiiksi kuivattuja korppuja, mutta hyvät dákokset syntyvät myös itse uunissa kuivatusta leivästä. Tomaattileipä päällystetään tomaattien lisäksi fetalla, punasipulilla ja oliiveilla.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Tomaattileipä eli kreikkalainen tomaattilepä Dákos

  • 1 vaalea leipä
  • 4 tomaattia
  • 1–2 punasipulia
  • 8 rkl oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 100 g murennettua fetaa
  • 1 tl oreganoa
  • oliiveja

Valmistusohje

Tomaattileipä eli Dákos eli kreetalainen tomaattileipä tehdään näin:

1. Halkaise leipä poikittain ja kuivata 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna leivän jäähtyä. Kasta leipä nopeasti veteen ja anna vetäytyä. Päällystä leivänpuolikkaat silputulla tomaatilla ja sipulilla.

2. Mausta suolalla, pippurilla, sitruunalla ja oreganolla. Murenna päälle fetaa ja valuta leipien päälle reilusti oliiviöljyä. Tarjoa tomaattileipä heti.

Kokeile myös muita leipäreseptejämme, kuten avokado-mozzarella-lohileipää, avokado-kurkkuleipää tai tomaatti-bruschettaa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään lämmin kreikkalainen subileipä

X