Reseptit

Falafelit eli kikhernepyörykät ja harissa-jogurttikastike

7.2.2016 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Falafelpyörykät tehdään keitetyistä kikherneistä. Lisänä harissalla eli chilitahnalla maustettua jogurttikastiketta.

Ainekset

Falafelit

200 g kuivattuja kikherneitä
3 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianteria
1/4 tl chiliä
1 dl persiljasilppua
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl suolaa
1 tl pippuria
öljyä kypsennykseen

Harissa-jogurttikastike

2 prk Bulgarianjogurttia
1/2–1 tl harissaa (chilitahna)
1 tl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
suolaa

Valmistusohje

1. Liota kikherneitä yön yli kylmässä vedessä. Keitä herneet kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Jauha kikherneet tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää sipulit ja muut aineet ja anna koneen vielä käydä hetki. Anna taikinan vetäytyä kylmässä tunnin ajan.

3. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Halutessasi voit kastella falafelit rikkivatkattuun munaan ja kieritellä seesaminsiemenissä ennen kypsennystä.

4. Kypsennä falafelit upporasvassa keittämällä tai 180-asteisessa uunissa paistamalla. Öljyssä kypsennystä varten kuumenna 6–7 dl auringonkukka-, soija- tai rypsiöljyä kattilassa. Paista aina 5 pyörykkää kerrallaan kauniin ruskeiksi. Nosta falafelit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Tarjoa pyörykät harissalla maustetun jogurttikastikkeen kanssa.

5. Mausta jogurtti harissalla, sitruunamehulla, valkosipulilla ja suolalla. Anna maustua jonkin aikaa ennen tarjoamista.

Katso myös:
Falafelit porkkanasta, Ruoka.fi
Falafelit ja harissamajoneesia, Ruoka.fi
Rapsakat falafelpihvit, Kotiliesi.fi