Reseptit

Feta-pinaattipiirakat

Vastaleivotut feta-pinaattipiirakat maistuvat valkoviinin ja oliivien kanssa. Valitse, teetkö piirakoista umpinaisen vai avonaisen version, taikina ja täyte ovat samat.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Feta-pinaattipiirakat, taikina

  • 150 g voita (huoneenlämpöistä)
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kermaviiliä

Täyte

  • 1 pss (150 g) pinaattia (pakaste)
  • 2 sipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä
  • 1 tl kuivattua minttua
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 200 g fetajuustoa
  • 1 dl kermaviiliä
  • 3 kananmunaa

Pinnalle

  • oliiveja tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Feta-pinaattipiirakat tehdään helposti näin:

1. Sekoita pehmeään voihin vehnäjauho-leivinjauheseos. Lisää kermaviili nopeasti sekoittaen. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää 1–2 rkl kylmää vettä. Älä vaivaa taikinaa. Painele taikina jauhotetun kelmun päälle suorakaiteen muotoiseksi levyksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 1 tunti.

2. Valmista sillä välin täyte. Sulata pinaatti siivilässä ja painele kuivaksi. Hienonna sipuli ja kuullota pehmeäksi öljyssä. Lisää pinaatti ja raastettu valkosipuli pannulle ja kuumenna. Anna seoksen jäähtyä. Lisää pinaattiseokseen tilli, mausteet, sitruunanmehu, murennettu feta, kermaviili ja munat.

3. Öljyä muffinipellin kolot. Kauli taikina jauhotetulla alustalla 30 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi.

UMPINAISET PIIRAKAT: Leikkaa levystä 12 taikinaneliötä ja painele ne muffinivuokien pohjille ja reunoille. Lisää täyte ja käännä taikinapohjan kulmat täytteen päälle. Voitele piirakat munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

AVONAISET PIIRAKAT: Ota kaulitusta levystä esim. lasilla noin 10 cm:n kokoisia pohjia ja vuoraa niillä muffinipellin kolot. Lisää täyte ja 1 oliivi/piirakka.

4. Paista piirakoita 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Irrota feta-pinaattipiirakat vuoasta vähän jäähtyneinä.

Katso myös: Rukiinen feta-pinaattipiirakka

Katso myös Kotiliesi.fi: Feta-lehtikaalipiirakat

X