Reseptit

Oliivi-rosmariinifocaccia

Jo muinaiset roomalaiset leipoivat focacciaa. Leivän herkullisuuden salaisuus piilee pumpulinpehmeän sisuksen ja öljyisen, rapean kuoren välisessä liitossa. On makuasia, kumpi on parempi: litteä vai korkea focaccia. Molemmat versiot onnistuvat tällä ohjeella.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Focaccia

  • 25 g tuorehiivaa tai
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • 3 1/2 dl vettä
  • 7 dl durum- tai puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1/2 dl oliiviöljyä

Lisäksi

  • 10–15 kivetöntä kalamata -oliivia
  • 1/2 dl rosmariinin oksaa
  • noin 1 tl hiutalesuolaa

Valmistusohje

Focaccia leivotaan näin.

1. Liuota suola ja hiiva haaleaan nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, neste saa olla lämpimämpää.

2. Lisää jauhot ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa olla tavallista leipätaikinaa löysempää. Lisää tarvittaessa vain vähän jauhoja.

3. Vaivaa focaccia-taikinaa joko käsin tai yleiskoneella noin 15 minuuttia tai kunnes se on venyvää.

4. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levätä vedottomassa paikassa puolisen tuntia.

5. Päätä tässä vaiheessa, teetkö matalan vai korkean focaccian. Jos haluat korkean leivän, niin voitele reilulla määrällä oliiviöljyä noin 26 sentin kokoinen, pyöreä kakkuvuoka. Jos taas haluat matalan focaccian, voitele oliiviöljyllä suorakaiteenmuotoinen, noin 25 x 30 sentinkokoinen uunivuoka.Painele taikina vuokaan.

6. Painele oliivit taikinan päälle sinne tänne. Jos et pidä oliiveista, voit jättää ne myös pois ja maustaa leivän vain sormisuolalla ja rosmariinilla.

7. Sivele leivään pinta kevyesti öljyllä. Peitä focaccia liinalla ja kohota noin 45 minuuttia.

8. Silppua rosmariini leivän päälle, ripottele pinnalle sormisuolaa ja pirskottele viimeiseksi loput öljystä leivälle.

9. Paista focacciaa 225-asteisenuunin keskitasolla noin 25–35 minuuttia.

Katso myös:

Punajuurifocaccia , Ruoka.fi

Sienifocaccia, Ruoka.fi

Katso myös Kotiliesi.fi: Kurpitsafocaccia

X