Mainos Reseptit

FODMAP-keittiöni: Gluteeniton porkkanamutakakku

19.5.2015 Teksti: FODMAP-keittiöni Kuvat: FODMAP-keittiöni

Valmistusaika

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

250 g porkkanoita (raakapaino)
1/2 tl Himalajan suolaa keitinveteen
1 rkl kookossokeria
1 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
100 g kylmäpuristettua kookosöljyä tai laktoositonta voita
125 g tummaa suklaata (60 %)
150 g gluteenitonta Kuituleivontamixiä
20 g kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 munaa
80 g intiaani- tai kookossokeria

Reuna- tai irtopohjavuoan voiteluun ja jauhottamiseen

kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä tai laktoositonta voita
perunajauhoja

Kuorrute

80 g tummaa suklaata (esim. Seed and Bean luomu kookos-vadelmasuklaa)
1/2 dl mantelikermaa tai laktoositonta vispikermaa
1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä

koristeluun

tuoreita pensasmustikoita ja mansikoita
pari palaa tummaa suklaata rouhittuna (esim. Seed and Bean luomu Sisilian hasselpähkinä)

Valmistusohje

FODMAP-keittiöni -blogi osallistuu Urtekramin ja Ruoka.fi:n  Paras gluteeniton leivonnainen –kilpailuun.

Kakun valmistamiseen tarvitset Ø 20–22 cm:n reuna- tai irtopohjavuoan.

Kuori porkkanat ja paloittele ne. Keitä porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta kypsät porkkanat kattilassa sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi.

Sekoita porkkanasoseeseen ruokalusikallinen kookossokeria ja kaneli, inkivääri sekä neilikka.

Paloittele suklaa ja huoneenlämpöinen rasva kuuman porkkanasoseen päälle. Sekoittele lusikalla, kunnes suklaa ja rasva ovat sulaneet. Jätä porkkanasose huoneenlämpöön jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri kulhossa napakaksi vaahdoksi. Munat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä.

Mittaa toiseen kulhoon Kuituleivontamix, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Kumoa kädenlämpöinen porkkana-suklaasose kananmunavaahtoon ja sekoita kevyesti lastalla nostellen.

Sekoita lopuksi taikinaan jauhoseos. Pyöräytä taikinaa sekaisin vain sen verran, että ainekset sekoittuvat, mutta älä vaivaa taikinaa.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Jos käytät kakun valmistamiseen reunavuokaa, aseta jauhotettu vuoka suoraan pellille, leivinpaperin päälle.

Tasoita kakkutaikinan pinta lastalla.

Paista uunin keskitasossa 11–12 minuuttia. Mutakakun kuuluu jäädä keskeltä pehmeäksi, joten kakun kypsyyttä ei tarvitse testata puutikulla.

Jäähdytä kakku kokonaan vuoassaan. Pyöräytä ohuella lastalla jäähtyneen kakun reunat irti kakkuvuoan reunasta ennen kuin avaat irtopohjavuoan lukituksen tai nostat reunavuoan pois kakun päältä. Älä jätä irtopohjaa kakun alle, vaan aseta kakku suoraan tarjoilulautaselle.

Kääri kakku tarjoilulautasen kanssa kelmuun ja nosta se vuorokaudeksi jääkaappiin tekeytymään. Näin saat kakusta mehevän.

Valmista lopuksi suklaakuorrutus. Paloittele suklaa kulhoon tai kerroskattilan haudutusosaan ja lisää sekaan kerma ja kookosöljy. Kuumenna vesihauteessa, kunnes suklaa on sulanut ja sekoita ainekset lusikalla tasaiseksi.

Kaada suklaaseos kakun päälle ja tasoita kuorrutteen pinta veitsellä. Anna suklaan jähmettyä hieman ennen kuin koristelet kakun tuoreilla marjoilla ja rouhitulla suklaalla.

 

Äänestä paras gluteeniton leivonnainen ja voita!