Reseptit

Gazpacho ja maustemantelit

Paahdetut kasvikset ja tuoreyrtit antavat kylmälle tomaatti-paprikakeitolle eli gazpacholle herkullisen maun. Maustemantelit viimeistelevät kokonaisuuden.

Teksti:
Elina Jyväs

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 3 punaista paprikaa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 5 kypsää tomaattia
  • puolikas tuore chilipalko
  • 2 rkl neitsytoliiviöljyä
  • 1 rkl sherry- tai punaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
  • 1/2 ruukkua tuoretta oreganoa
  • rouhittua mustapippuria

Maustemantelit:

  • 1 tl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 ps kuorittuja manteleita (n.70g)
  • 0.5 tl jauhettua korianteria
  • 0.5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 0.5 tl tummaa ruokokidesokeria tai intiaanisokeria

Valmistusohje

 

  1. Kytke uunin grillivastukset lämpiämään 250 asteeseen. Huuhtele ja halkaise paprikat ja poista niistä siemenet.
  2. Nosta paprikanpuolikkaat uunipellille, kuoripuoli ylöspäin. Älä vuoraa peltiä leivinpaperilla. Paahda paprikoita uunin ylätasolla noin 10–12 minuuttia tai kunnes paprikoiden kuoreen paahtuu tummia laikkuja. Ota paprikat uunista ja siirrä ne teräskulhoon. Nosta kulhon päälle lautanen kanneksi ja anna paprikoiden vetäytyä 10 minuuttia.
  3. Levitä pellille kuoritut ja halkaistut valkosipulinkynnet, kesäkurpitsaviipaleet ja kokonaiset, huuhdellut kirsikkatomaatit, halkaistut tomaatit ja chili. Paahda kasviksia uunin ylätasolla noin 10–15 minuuttia.
  4. Poista paprikoista kuoret veitsen avulla avulla. Siirrä kuoritut ja suikaloidut paprikat tehosekoittimeen. Lisää muut paahdetut kasvikset, öljy, viinietikka ja suola. Soseuta tasaiseksi. Silppua tuore basilika ja oregano hienoksi ja lisää ne ja reilu ripaus pippuria. Anna koneen käydä vielä hetki. Jäähdytä keitto ja siirrä se jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
  5. Valmista maustemantelit. Kuumenna öljy pannussa. Paista manteleita koko ajan sekoittaen, kunnes ne saavat kauniin värin. Lisää mausteet ja sokeri ja sekoita hyvin. Siirrä mantelit pieneen kulhoon. Viimeistele gazpachoannokset maustemanteleilla. Tarjoa keitto kylmänä. Kesähelteellä voit lisätä annoksiin muutaman jääpalan.

Vinkki! Keiton voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä, sillä sen maku vain paranee jääkaapissa vetäytyessään. Jos keitto on mielestäsi liian sakeaa, voit ohentaa sitä tomaattimehulla.

X