Reseptit

Gjuvétch, bulgarialainen lihapata

Bulgarialainen lihapata Gjuvétch valmistuu melkein itsestään, kun sen antaa hautua hiljaisella lämmöllä uunissa.

Teksti:
Raija Uljas
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 800 g perunaa suikaleina
  • 400 g lammasta suikaleina
  • 400 g nautaa suikaleina
  • 2 hienonnettua sipulia
  • 2 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • voita tai öljyä
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 rkl makeaa paprikajauhetta
  • 2 tl mustapippuria
  • 1 rkl churbitsaa eli kesäkynteliä
  • 3 tl suolaa
  • 1 1/2 dl valkoviiniä
  • 1 1/2 dl vettä

Valmistusohje

Gjuvétch on sekä pataruoka että kannellinen savipata, jossa liha ja kasvikset kypsyvät pitkään matalassa uunilämmössä. Lisänä maistuvat juustoleipäset. Bulgariassa pöytään katetaan usein suolaa, kynteliä ja paprikajauhetta.

Pane kannelliseen savipataan, vaikkapa liotettuun Römertopfiin, ensin kerros perunaa ja sille kerros lihoja. Ripottele päälle sipulia, valkosipulia, laakerinlehti, paprikaa, mustapippuria, kynteliä ja suolaa. Tee toinen kerros samoin ja jatka, kunnes kaikki ainekset on käytetty.

Kaada pataan viini ja vesi. Kypsennä 120-asteisessa uunissa 5–6 tuntia tai yön yli.

X