Reseptit

Gluteenittomat kaurasämpylät

Gluteenittomat sämpylät eivät kestä kuin yhden kohotuksen. Älä anna sämpylöiden kohota liian kauan, sillä muuten ne lässähtävät paiston aikana littanoiksi. Nämä sämpylät maistuvat parhaimmilta leivontapäivänä, mutta ne voi myös pakastaa.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Gluteenittomat sämpylät onnistuvat helposti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Varmista myös, että käytät niin sanottua puhdistettua kauraa, joka ei ole ollut kosketuksissa muiden gluteeniviljojen kanssa.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 1 rkl psylliumjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa tai siirappia
  • 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
  • 2 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
  • 3 rkl oliiviöljyä

Pinnalle:

  • kaurahiutaleita

Valmistusohje

Gluteenittomat kaurasämpylät leivotaan helposti näin:

1. Lämmitä vesi noin 40-asteiseksi. Sekoita kulhossa vesi, psyllium, suola, hunaja ja kuivahiivat. Anna turvota noin 10 minuuttia.

2. Lisää nesteen joukkoon kaurahiutaleet, kaurajauhot, gluteeniton jauhoseos ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä leivinpaperi uunipellille. Nostele taikinasta leivinpaperille noin desin kokoisia, mahdollisimman korkeita kekoja. Ripottele päälle hieman kaurahiutaleita. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita gluteenittomat kaurasämpylät uuniin ja paista sämpylöitä keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Kokeile myös gluteenitonta juurileipää, gluteenitonta siemennäkkäriä tai mausteisia gluteenittomia sämpylöitä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteenittomat leivonnaiset – kokosimme parhaat makeat ja suolaiset leivonnaiset keliaakikoille sekä täsmävinkit gluteenittomaan leivontaan

X