Reseptit

Gluteenittomat kaurasämpylät

25.1.2018 Teksti: SUVI RÜSTER Kuvat: PAULA KUKKONEN/OTAVAMEDIA

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Gluteenittomat sämpylät eivät kestä kuin yhden kohotuksen. Älä anna sämpylöiden kohota liian kauan, sillä muuten ne lässähtävät paiston aikana littanoiksi. Nämä sämpylät maistuvat parhaimmilta leivontapäivänä, mutta ne voi myös pakastaa.

Ainekset

5 dl vettä
1 rkl psylliumjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
2 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
3 rkl oliiviöljyä

Pinnalle:

kaurahiutaleita

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi noin 40-asteiseksi. Sekoita kulhossa vesi, psyllium, suola, hunaja ja kuivahiivat. Anna turvota noin 10 minuuttia.

2. Lisää nesteen joukkoon kaurahiutaleet, kaurajauhot, gluteeniton jauhoseos ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

3. Levitä leivinpaperi uunipellille. Nostele taikinasta leivinpaperille noin desin kokoisia, mahdollisimman korkeita kekoja. Ripottele päälle hieman kaurahiutaleita. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylöitä keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.