
Gluteenittomat kaurasämpylät
Gluteenittomat sämpylät eivät kestä kuin yhden kohotuksen. Älä anna sämpylöiden kohota liian kauan, sillä muuten ne lässähtävät paiston aikana littanoiksi. Nämä sämpylät maistuvat parhaimmilta leivontapäivänä, mutta ne voi myös pakastaa.
Gluteenittomat sämpylät onnistuvat helposti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Varmista myös, että käytät niin sanottua puhdistettua kauraa, joka ei ole ollut kosketuksissa muiden gluteeniviljojen kanssa.
Ainekset
- 5 dl vettä
- 1 rkl psylliumjauhetta
- 1 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa tai siirappia
- 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
- 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
- 2 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
- 3 rkl oliiviöljyä
Pinnalle:
- kaurahiutaleita
Valmistusohje
Gluteenittomat kaurasämpylät leivotaan helposti näin:
1. Lämmitä vesi noin 40-asteiseksi. Sekoita kulhossa vesi, psyllium, suola, hunaja ja kuivahiivat. Anna turvota noin 10 minuuttia.
2. Lisää nesteen joukkoon kaurahiutaleet, kaurajauhot, gluteeniton jauhoseos ja oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Levitä leivinpaperi uunipellille. Nostele taikinasta leivinpaperille noin desin kokoisia, mahdollisimman korkeita kekoja. Ripottele päälle hieman kaurahiutaleita. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita gluteenittomat kaurasämpylät uuniin ja paista sämpylöitä keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Kokeile myös gluteenitonta juurileipää, gluteenitonta siemennäkkäriä tai mausteisia gluteenittomia sämpylöitä.
Katso myös Kotiliesi.fi: Gluteenittomat leivonnaiset – kokosimme parhaat makeat ja suolaiset leivonnaiset keliaakikoille sekä täsmävinkit gluteenittomaan leivontaan
Kommentit
Kyllä, lisään psylliumkuorijauhetta 1 dl ja siemeniä, niin avot, tulee herkullisia sämpylöitä. Olen samaa mieltä, että lisää jauhoja 5 desin taikinaa. On surkea leipoa teeleipiä, joista tulee liruja ja jotka eivät nouse.
Kommentit
Herkullisia sämpylöitä, mutta tuolla jauhomäärällä saan taikinasta vain lirua. Lisään vähintään 2 dl jauhoja ja silti sämpylät valuvat pellillä lähinnä peltileiväksi.
Kyllä, lisään psylliumkuorijauhetta 1 dl ja siemeniä, niin avot, tulee herkullisia sämpylöitä. Olen samaa mieltä, että lisää jauhoja 5 desin taikinaa. On surkea leipoa teeleipiä, joista tulee liruja ja jotka eivät nouse.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous