Reseptit

Graavikala

Graavikalaksi soveltuu vain ehdottoman pyyntituore kala, jolla ei ole loisrasitteita. Onnistunut raakakypsytys loihtii lautaselle viileän veden raikkaat maut aitoina ja suussa sulavina.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • tuoretta kalaa, esimerkiksi lohta, kirjolohta, taimenta, nieriää, harjusta tai siikaa
  • 2-3 rkl karkeaa merisuolaa tai ruususuolaa perattua ja fileoitua kalakiloa kohden
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl punapippuria
  • tuoreita yrttilehtiä, esimerkiksi ananas- tai sitruunasalviaa tai sitruunamelissaa tai sitruunatimjamia

Valmistusohje

 

Fileoi kala, mutta jätä nahka. Aseta kala nahkapuoli alaspäin vadille. Levitä suola ja sokeri tasaisesti kalan pintaan. Lisää kokonaiset pippurit ja valitsemasi yrttimausteet. Uusissa ruukkuyrteissä on lempeitä, hedelmäisiä aromeja, jotka sopivat rasvaisen kalan makuun.

Anna kalan maustua yön yli kylmässä.

X