Reseptit

Graavisiika

7.6.2012 Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

2 siikafileetä (noin 700 g)
2 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
2 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
muutama tillinoksa

Valmistusohje

Mausta siikafileet suolalla, sokerilla sekä pippurilla. Pätki tillinvarret ja levitä ne siikafileille. Pane fileiden lihapuolet vastakkain ja kääri fileet kelmuun tai folioon. Pane paketti jääkaappiin, aseta päälle paino ja anna maustua noin vuorokausi.

Avaa paketti, poista tillit ja raaputa ylimääräinen suola sekä pippuri pois. Leikkaa fileet vinottain nahkaa kohti ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet tarjolle, rouhi pinnalle pippuria ja koristele vati tuoreella tillillä sekä sitruunalohkoilla.

Kommentit (4)

Mustapippuri ei ole kalan mauste, vaan valkopippuri. Nykynaiset eivät liene sellaisesta kuulleetkaan, vaan mustapippuria pannaan jokaiseen ruokaan.

Sama koskee valkosipulia, joka ei kuulu suomalaiseen maustamiseen ollenkaan, vaan on ulkomailta tuotu tarpeeton ja pahanmakuinen lisuke.

Kyllähän se mustapippuri pehmeämpänä kuin valkopippuri sopii ihan mainiosti siian tyyppiselle miedon makuiselle kalalle. Aivan hyvä ohje tuo on – itsekin tosin usein käytän mieluummin valkopippuria, koska satun tykkäämään sen mausta itsessään.

Valkosipulia on tietääkseni kasvanut Pohjolassa ainakin jo 800-luvulla, mutta valkopippuria (joka on sama marja kuin mustapippuri, mutta eri tavoin käsitelty) ei koskaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *