Graavisiika
Koristele siikavati tuoreella tillillä sekä sitruunalohkoilla.
Ainekset
Graavisiika
- 2 siikafileetä (noin 700 g)
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
- muutama tillinoksa
Valmistusohje
Graavisiika tehdään näin:
Mausta siikafileet suolalla, sokerilla sekä pippurilla. Pätki tillinvarret ja levitä ne siikafileille. Pane fileiden lihapuolet vastakkain ja kääri fileet kelmuun tai folioon. Pane paketti kulhoon ja kulho jääkaappiin, aseta kalapaketin päälle paino ja anna siikafileiden graavautua noin vuorokausi.
Avaa paketti, poista kalafileiden pinnalta tillit ja raaputa ylimääräinen suola sekä pippuri pois. Leikkaa fileet vinottain nahkaa kohti ohuiksi viipaleiksi. Nosta graavisiikaviipaleet tarjolle, rouhi pinnalle pippuria ja koristele vati tuoreella tillillä sekä sitruunalohkoilla.
Tarjoa graavisiika keitettyjen perunoiden tai saaristolaisleivän kanssa.
Kaipaatko lisää kalaherkkujen ohjeita? Kokeile esimerkiksi graavattua kuhaa, graavilohikääröä tai herkullista graavilohimoussea.
Katso myös Kotiliesi.fi: Graavilohi thaimaalaisella twistillä
Kommentit
Siikaa saa kyllä joestakin ja myös merestä.
Kommentit
Mustapippuri ei ole kalan mauste, vaan valkopippuri. Nykynaiset eivät liene sellaisesta kuulleetkaan, vaan mustapippuria pannaan jokaiseen ruokaan.
Sama koskee valkosipulia, joka ei kuulu suomalaiseen maustamiseen ollenkaan, vaan on ulkomailta tuotu tarpeeton ja pahanmakuinen lisuke.
Kyllähän se mustapippuri pehmeämpänä kuin valkopippuri sopii ihan mainiosti siian tyyppiselle miedon makuiselle kalalle. Aivan hyvä ohje tuo on – itsekin tosin usein käytän mieluummin valkopippuria, koska satun tykkäämään sen mausta itsessään.
Valkosipulia on tietääkseni kasvanut Pohjolassa ainakin jo 800-luvulla, mutta valkopippuria (joka on sama marja kuin mustapippuri, mutta eri tavoin käsitelty) ei koskaan.
Tästä ruuasta voi saada lapamadon. Ei järvikaloja raakana tai kraavattuna…
Siikaa saa kyllä joestakin ja myös merestä.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous