Reseptit

Graavisiikaleivät

Graavaa ensin siika ja kokoa sen jälkeen kalasta herkulliset leivät.

Teksti:
Sirkka Hirvonen
Kuvat:
Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Graavisiikaleivät

  • ½ kg nahallisia siikafileitä
  • 1 rkl merisuolaa
  • ripaus sokeria
  • muutama hienonnettu tillinoksa
  • 1-2 rkl roseepippureita

Lisäksi:

  • 1-2 dl smetanaa tai ranskankermaa
  • 1 rkl raastettua piparjuurta
  • 20 pientä viipaletta ruisleipää
  • kevytlevitettä
  • pieniä salaatinlehtiä
  • tuoreita yrttejä

Valmistusohje

Graavisiikaleivät tehdään näin:

Graavisiikaleivät voit tehdä kaupan kalatiskin valmiiksi graavatusta siiasta tai kalan voi graavata itse.

  1. Ota graavatut siikafileet astiasta tai paperista pois ja pyyhi ne kuiviksi.
  2. Leikkaa siikafileet ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet edelleen suikaleiksi tai kuutioiksi.
  3. Mausta smetana tai ranskankerma raastetulla piparjuurella.
  4. Sekoita maustettu smetana tai ranskankerma kalasuikaleiden tai  -kuutioiden joukkoon.
  5. Voitele leipäviipaleet kevytlevitteellä ja levitä niille pieniä salaatinlehtiä.
  6. Jaa kalaseos päälle ja koristele leivät yrteillä.
  7. Nosta graavisiikaleivät tarjoiluvadille, peitä kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Näin graavaat siian:

  1. Mausta siikafileet joka puolelta merisuolalla, sokerilla ja rouhituilla roseepippureilla.
  2. Levitä fileiden lihapuolelle hienonnettua tilliä ja aseta fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin.
  3. Pane siikafileet sopivaan astiaan ja peitä astia hyvin.
  4. Voit myös kääriä fileet ensin leivinpaperiin ja sitten folioon.
  5. Anna siikafileiden maustua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Katso myös: Onko kalapöytä sinunkin suosikkisi jouluna? Näillä resepteillä valmistat niin perinteiset kuin trendikkäätkin joulukalat

Lue myös Kotiliesi.fi: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

X