Reseptit

Grillatut jauhelihavartaat ja mausteinen tomaattikastike bulgarialaisittain

Kebaptchetat eli grillatut jauhelihavartaat sopivat erinomaisesti yhteen mausteisen tomaattikastikkeen ljutenitsan kanssa. Kastike on Bulgariasta kotoisin oleva vastine ketsupille.

Teksti:
Raija Uljas
Kuvat:
Seppo Saarentola

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Grillatut jauhelihavartaat:

  • 1 kg jauhelihaa (200 g lammasta, 400 g nautaa ja 400 g possua)
  • 3 tl suolaa
  • 2 tl mustapippuria
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1 rkl churbitsaa eli kesäkynteliä
  • 1 iso hienonnettu sipuli
  • 3 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • auringonkukkaöljyä
  • 1 iso nippu hienonnettua persiljaa
  • puisia grillitikkuja

Tomaattikastike:

  • 1 kg luumutomaatteja
  • 2-3 hienonnettua chiliä
  • 1 hienonnettu sipuli
  • 4 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl auringonkukkaöljyä
  • 10 kokonaista mustapippuria
  • 2 tl churbitsaa eli kesäkynteliä
  • 3 laakerinlehteä
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 punaista paprikaa
  • 1 iso nippu hienonnettua persiljaa

Valmistusohje

Grillatut jauhelihavartaat, kebaptchetat, maistuvat mausteisen tomaattikastikkeen, ljutenitsan, kanssa. Se on Bulgarian täyteläinen
ja mausteinen vastike tomaattiketsupille.

Sekoita jauhelihan joukkoon suola, mustapippuri, jeera ja chubritsa ja anna maustua jääkaapissa pari vuorokautta. Sekoita taikinan joukkoon öljyssä kuullotettu sipuli ja valkosipuli sekä hienonnettu persilja ja anna maustua vielä tunnin ajan.

Pane puiset grillitikut veteen likoamaan. Muotoile taikinasta niihin vartaita. Sivele kevyesti öljyssä ja grillaa kypsiksi.

Tomaattikastike:

Kuori tomaatit kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Hienonna tomaatit vaikka monitoimikoneessa.

Kuullota chilit, sipuli ja valkosipuli auringonkukkaöljyssä pehmeiksi. Lisää tomaatit ja mausteet ja keitä, kunnes neste on haihtunut puoleen ja tomaattiseos sakeutunut.

Paahda kokonaiset paprikat grillissä, liedellä tai kuumassa uunissa, kunnes niiden kuoret mustuvat. Pane paprikat hetkeksi paperi- tai muovipussiin. Poista sitten kuoret, kannat ja siemenet ja kuutioi hedelmäliha.

Lisää paprikat ja hienonnettu persilja kattilaan ja keitä vielä hetki. Tarkista maku. Tarjoa jauhelihavartaiden kanssa. Sen kanssa maistuvat myös grillatut makkarat ja possu.

Kastikkeen joukkoon voi sekoittaa murennettua sireneä tai fetaa.

X