Reseptit

Grillatut jauhelihavartaat ja tomaattikastike

Jauhelihavartaat sopivat hyvin kesäjuhlien tarjottavaksi. Valmista vartaiden lisäksi myös tomaattikastiketta, joka antaa lihalle kivaa lisäpotkua.

Teksti:
Leena Valta
Kuvat:
Colourbox

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 400 g paistijauhelihaa
  • 100 g lampaan jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl jeeraa
  • 1.5 tl kesäkynteliä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl auringonkukkaöljyä
  • 1 nippu persiljaa hienonnettuna
  • puisia grillitikkuja

Tomaattikastike:

  • 500 g luumutomaatteja
  • 1-2 hienonnettua chiliä
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 pieni sipuli hienonnettuna
  • 2 tl auringonkukkaöljyä
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 1 tl kesäkynteliä
  • 1 laakerinlehti
  • ripaus suolaa
  • 2 punaista paprikaa
  • 1 nippu persiljaa hienonnettuna

Valmistusohje

Mitä kauemmin jauhelihavartaiden varrastaikina maustuu, sitä voimakkaammin mausteet marinoivat taikinan. Voit valmistaa jauhelihataikinan jo edellisenä päivänä maustumaan jääkaappiin, kun pakkaat sen tiiviisti pakastemuovipussiin.

1. Sekoita jauhelihan joukkoon kananmuna, suola, mustapippuri, jeera, kesäkynteli ja anna maustua jääkaapissa.

2. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää sipulit ja hienonnettu persilja lihataikinan joukkoon ja jätä vielä maustumaan.

3. Valmista tomaattikastike: kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen, kuori ja hienonna monitoimikoneessa. Kuullota chilit, sipuli ja valkosipuli öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää tomaatit ja mausteet ja keitä, kunnes puolet nesteestä on haihtunut.

4. Pane puiset grillitikut veteen likoamaan. Muotoile varrastaikinasta öljytyin käsin 15 cm:n mittaisia tankoja tikkujen ympärille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jos kypsennät vartaat grillissä, kääntele niitä välillä.

5. Paahda kokonaiset paprikat grillissä tai 225 asteessa uunin ylätasolla, kunnes niiden kuoret mustuvat. Pane paprikat hetkeksi paperi- tai muovipussiin. Poista sitten kuoret, kannat ja siemenet. Leikkaa paprikat kuutioiksi. Lisää kuutiot ja hienonnettu persilja tomaattikastikekattilaan ja keitä viisi minuuttia. Tarjoile kastike vartaiden kanssa.

X