
Hapanjuuri
Hapanleipään tarvitaan hapanjuuri, jonka voi valmistaa vehnästä tai rukiista.
Ainekset
1. päivä
- 2 dl vettä
- 2 1/2 dl ruis- tai vehnäjauhoja
3. päivä
- 1 dl vettä
- 1 dl jauhoja
4. päivä
- 1 dl vettä
- 1 dl jauhoja
Valmistusohje
1. päivä
Sekoita vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä astia kannella tai kelmulla. Pidä kaksi päivää lämpimässä paikassa, esimerkiksi patterin läheisyydessä tai uunin kupeessa.
3. päivä
Lisää 1 dl vettä ja 1 dl jauhoja. Vatkaa hyvin, peitä astia ja anna seistä lämpimässä paikassa vuorokausi.
4. päivä
Lisää 1 dl vettä ja 1 dl jauhoja. Vatkaa hyvin, peitä astia ja anna seistä lämpimässä paikassa vuorokausi.
5. päivä
Juuri on valmis käytettäväksi. Sen tulee tuoksua raikkaalta ja hieman happamalta. Säilytä valmis juuri jääkaapissa.
Juuren vaaliminen:
Lisää juureen jokaisen käyttökerran jälkeen yhtä paljon vettä ja jauhoja. Pidä juurta huoneenlämmössä, kunnes se alkaa uudelleen käydä, ja siirrä se sitten takaisin jääkaappiin. Juuren tulee olla rakenteeltaan tasaista, puuromaista. Jos se vaikuttaa liian vetiseltä, lisää jauhojen määrää. Jos koostumus on liian paksu, lisää vettä. Hyvässä juuressa on hapan, raikas tuoksu. Jos siinä tuntuu voimakas, ammoniakkiin vivahtava haju, heitä juuri pois ja tee uusi. Vehnäjuuri säilyy huonommin ja pilaantuu helpommin kuin ruisjuuri.
Kommentit
Kun toi juuri on tehty niin miten siitä jatkaa ELI miten teen leivän ???
Kommentit
Kun toi juuri on tehty niin miten siitä jatkaa ELI miten teen leivän ???
Vettä on tasan puolet liikaa. Hyvän juuren saat, kun laitat 1 dl tilalle vaikka 30 g ja jatkat muuten reseptin mukaan.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous