Reseptit

Hapatettu voi

30.9.2014 Teksti: Kira Åkerström-Kekkonen Kuvat: Sara Remington

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

5 dl luomukermaa
1/2 dl täysrasvaista, maustamatonta luomujogurttia

Valmistusohje

Hapatettu voi maistuu leivän päällä. Tällä ohjeella syntyy 150 grammaa valmista voita.

1. Kaada kerma puhtaaseen astiaan ja sekoita joukkoon jogurtti. Peitä astia sideharsolla tai muulla hengittävällä kankaalla. Anna hapantua huoneenlämmössä 12–48 tuntia – aika riippuu olosuhteista ja lämpötilasta. Seos on valmista, kun se on paksuuntunut jogurttimaiseksi ja tuoksuu happamalta.

2. Siirrä seos jääkaappiin pariksi tunniksi. Kaada se yleiskoneeseen tai monitoimikoneeseen (käsivatkain toimii myös) ja vatkaa, kunnes voi erottuu herasta.

3. Täytä kulho jääkylmällä vedellä, jossa on muutama jääpala. Nosta voikimpale siivilään ja puristele mahdollisimman paljon heraa pois. Pese tämän jälkeen voikimpale jäävedessä, puristele kimpaletta ja vaihda vettä kunnes se on kirkasta. Kuivaa voi puhtaalla liinalla.

4. Säilytä voi astiassa tai kelmuun käärittynä. Ennen tarjoilua ripottele päälle sormisuolaa.

Vinkki: Heraa voi hyödyntää leivonnassa (esimerkiksi leivän leipomisessa veden sijaan).