Hapattimella valmistettu, hiivaton reikäleipä
Tämän reseptin taikinasta syntyy 4–5 pyöreää reikäleipää.
Ainekset
- 1 pala taikinanjuurta (noin ½ dl)
- 1 l vettä
- 8-9 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 10- 12 dl ruisjauhoja
Valmistusohje
Murenna taikinanjuuri kädenlämpöiseen veteen. Lisää 3-4 dl ruisjauhoja, jolloin syntyy vellimäinen seos.
Anna juuren herätä ja hapata huoneenlämmössä esim. yön yli.
Vatkaa vesi-juuriseoksen joukkoon suola ja osa ruisjauhoista hieman löysähköksi taikinaksi ja anna edelleen hapata. Vatkaa aina välillä ja lisää jauhoja pienissä erissä. Taikina on leivontavalmis eli hapantunut, kun se kuplii ja on ja selvästi noussut.
Alusta taikina ja leivo siitä 4–5 pyöreää reikäleipää. Kohota leivät ja tee niiden keskelle pyöreät reiät esim. juomalasilla. Pistele leivät ja paista niitä 200 asteen uuninlämmössä noin 40 minuuttia.
Huom! Muista jättää taikinasta pieniä paloja seuraavan taikinan juureksi!
Reikäleivän ohje: Riitta Rantanen
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous