2.5.2012

Hapattimella valmistettu, hiivaton reikäleipä

Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

1 pala taikinanjuurta (noin ½ dl)
1 l vettä
8-9 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10- 12 dl ruisjauhoja

Valmistusohje

Murenna taikinanjuuri kädenlämpöiseen veteen. Lisää 3-4 dl ruisjauhoja, jolloin syntyy vellimäinen seos.

Anna juuren herätä ja hapata huoneenlämmössä esim. yön yli.

Vatkaa vesi-juuriseoksen joukkoon suola ja osa ruisjauhoista hieman löysähköksi taikinaksi ja anna edelleen hapata. Vatkaa aina välillä ja lisää jauhoja pienissä erissä. Taikina on leivontavalmis eli hapantunut, kun se kuplii ja on ja selvästi noussut.

Alusta taikina ja leivo siitä 4–5 pyöreää reikäleipää. Kohota leivät ja tee niiden keskelle pyöreät reiät esim. juomalasilla. Pistele leivät ja paista niitä 200 asteen uuninlämmössä noin 40 minuuttia.

Huom! Muista jättää taikinasta pieniä paloja seuraavan taikinan juureksi!

Reikäleivän ohje: Riitta Rantanen

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi