Reseptit

Härkäpata stroganoffin tapaan

Häränrinnasta syntyy maailman paras stroganoffpata, jossa osa smetanasta on korvattu sinihomejuustolla. Tarjoa stroganoff karkealla sinapilla maustetun perunamuusin kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Pekka Holmström

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 1/2 kg häränrintaa
  • 100 g selleriä
  • 1 porkkana
  • 12 paistinsipulia tai pientä salottisipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl häränlihafondia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1-2 laakerinlehteä
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • noin 7 dl vettä
  • 3 suolakurkkua
  • 1-2 dl smetanaa

Pinnalle

  • persiljasilppua

Valmistusohje

1. Ota liha huoneenlämpöön tunniksi. Leikkaa liha isoiksi kuutioiksi. Kuori ja puolita selleri ja porkkana. Kuori sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista lihoja useassa erässä kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa ja siirrä pataan. Huuhtele pannu ruskistuskertojen välillä vedellä ja kaada myös vesi pataan.

2. Lisää pataan paloitellut kasvikset, valkosipuli, tomaattipyree, fondi, mausteet ja vettä niin, että lihapalat juuri ja juuri peittyvät. Pane pata ilman kantta 200-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Laske lämpö 150 asteeseen ja anna padan hautua 2–3 tuntia.

3. Ruskista sipulit pannulla. Kuutioi kurkut. Murusta juusto. Lisää sipulit ja kurkut pataan kypsennyksen lopussa juustomurujen ja smetanan kanssa. Tarkista padan maku ja silppua pinnalle persiljaa.

Lisää meheviä lihapatoja:

mausteinen lihapata

Mausteinen lihapata

juures-possupata

Lihapata tummaan olueen

gulassi, unkarilainen lihapata

Gulassi – unkarilainen lihapata

Kotiliesi.fi: Ranskalainen burgundinpata

X