Reseptit

Härkiskäristys ja peruna-palsternakkamuusi

Härkiksestä tehty käristys nautitaan juu­resmuusin ja karamelli­soidun sipulin kera.

Teksti:
KATRI SCHRÖDER
Kuvat:
Mirva Kakko/Otavamedia

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Härkiskäristys:

  • 1 1/2-2 dl kaurakermaa
  • 4 rkl mustaherukkahilloa
  • 2 rkl ketjap manis -soijakastiketta
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 pkt (250 g) kypsää härkäpapuvalmistetta (Härkis)

Peruna-palsternakkamuusi:

  • 400 g jauhoista perunaa
  • 200 g palsternakkaa
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1/2 dl kaurakermaa
  • (keitinlientä)

Karamellisoitu sipuli:

  • 2 sipulia
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl fariinisokeria

Lisäksi:

  • rosmariinia
  • öljyä
  • sokeroitua puolukkasurvosta tai puolukkahilloa

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele ensin perunat ja palsternakka. Nosta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä täysin kypsiksi. Kuori ja viipaloi sipulit ja paista miedolla lämmöllä pannulla öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit saavat hieman väriä. Lisää sokeri ja paista vielä muutama minuutti.

2. Siivilöi kypsät juurekset ja säästä osa keitinliemestä. Soseuta juurekset. Lisää loraus kaurakermaa ja ohenna tarvittaessa keitinliemellä sopivan notkeaksi. Painele seos vielä siivilän läpi, jos haluat erittäin sileää pyreetä.

3. Kuumenna loppu kaurakerma pannulla. Lisää hillo, soijakastike sekä mausteet ja anna ainesten kiehua muutama minuutti. Lisää Härkis ja anna kuumentua.

4. Kuumenna toisella pannulla loraus öljyä, lisää rosmariinin oksat ja friteeraa minuutin ajan. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Tarjoile käristys juuresmuusin, karamellisoidun sipulin, puolukkasurvoksen ja friteerattujen rosmariinien kanssa.

X