Reseptit

Pähkinäinen marenkijälkiruoka – hasselpähkinäunelma

Pähkinäinen marenkijälkiruoka on joulupöytään sopiva suussa sulava herkku. Makean marengin, hasselpähkinän, täyteläisen vaniljakiisselin ja kirpeän karpalon yhdistelmä on verraton.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Pähkinäinen marenkijälkiruoka on todellinen hasselpähkinäunelma. Marenki täytetään kuohkealla vaniljakiisselillä. Koko komeus koristellaan kirpeillä marjoilla.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pähkinäinen marenkijälkiruoka

  • 4 munanvalkuaista
  • 2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
  • ripaus suolaa
  • 2 dl hasselpähkinöitä

Täyte

  • 4 keltuaista
  • 2 dl (laktoositonta) maitoa
  • 1 rkl maizenaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl (laktoositonta) kuohukermaa
  • 1 dl karpaloita tai muita kirpeitä marjoja

koristeeksi

  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • karpaloita tai muita kirpeitä marjoja

Valmistusohje

Pähkinäinen marenkijälkiruoka valmistuu näin:

1. Paahda sekä marenkiin että koristeeksi tulevia hasselpähkinöitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes niiden kuoret alkavat irrota. Kaada pähkinät pyyheliinan päälle ja hiero liinalla kuoret pois pähkinöistä. Rouhi marenkiin tulevat pähkinät hienoksi ja puolita pinnalle tulevat. Laske uunin lämpö 110-asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi vatkaimen keskinopeudella. Lisää sokeri ja suola vähitellen täydellä teholla, kunnes vaahto on valkoista ja kestävää. Kääntele sekaan pähkinärouhe.

3. Levitä marenki kahdeksi levyksi leivinpaperille uunipellillä. Kypsennä marenkia ensin puoli tuntia 110-asteessa ja laske lämpö sitten 100-asteeseen. Jatka kypsennystä, kunnes marenki on kuivaa ja kevyttä. Anna levyjen jäähtyä sammutetussa uunissa, uuninluukku raolleen jätettynä.

4. Mittaa täytettä varten kattilaan maito, keltuaiset, maizena ja sokeri. Kuumenna hitaasti sekoitellen, kunnes seos sakenee paksuksi kiisseliksi. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa välillä sekoitellen. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää kermavaahto kiisseliin.

5. Levitä kiisseliä ja marjoja marenkilevyjen väliin ja päälle. Koristele pähkinäinen marenkijälkiruoka puolitetuilla pähkinöillä ja karpaloilla tai puolukoilla.

Vinkki: Kokeile myös juhlaan sopivaa vadelma-pistaasipavlovaa tai marenkista pistaasi-vadelmakääretorttua.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään vegaaninen marenki

X