Reseptit

Haukimureke

Tiesitkö, että keskiajalla hauki oli erittäin suosittua? Hauesta voi valmistaa esimerkiksi herkullista mureketta. Kokeile alhaalta löytyvästä reseptistä!

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
V-M. Halonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Mureke

  • 1,5 kg vaaleaa kalaa, haukea, ahventa ja kuhaa tai muuta valkeaa kalaa
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 4 keltuaista
  • 4 valkuaista
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1,5 tl suolaa
  • ½ tl hienoksi jauhettua mustapippuria
  • ¼ tl kuivattua kehäkukkaa tai voikukan terälehtiä tai hiukan kurkumaa
  • 100 g purjoa
  • ½ dl silputtua tilliä
  • 1 tl kuivattua basilikaa tai
  • 4 tuoretta lehteä silppuna

Pinnalle

  • 1 rkl kuusenneulasilla maustettua rypsi- tai oliiviöljyä

Juureslastut

  • 1 l värikkäitä juureksia kuten eri värisiä porkkanoita, tuoreita punajuuria ja palsternakkaa

Piparjuurirkastike

  • 1 tölkki kermaviiliä tai ranskankermaa
  • 1 rkl piparjuuriraastetta
  • 1 tl sinappia
  • 1 rkl hunajaa

Valmistusohje

Keskiajalla ja sen jälkeen arvokkaana pidetystä hauesta on tullut taas muotikala. Valmista hauesta maukasta mureketta ja tarjoile lisäksi juureslastuja ja piparjuurikastiketta.

1. (2 litran vetoiseen vuokaan). Varaa uunipelti puolilleen vettä. Kytke uuni 200-asteiseksi.

2. Perkaa kalasaalis, fileoi ja poista loput ruodot. Paloittele palat leikkuriin tai lihamyllyyn ja jauha.

3. Huuhdo purjo halkaistuna ja silppua. Pieni tilli ja tuore basilika. Raasta sitruunan kuorta ohuella terällä. Puserra mehu talteen.

4. Riko munat ja lisää keltuaiset kalatahnaan, samoin mausteet ja maustevihannekset sekä sitruunan kuori ja mehu. Valuta joukkoon kerma ja pyöräytä seos sekaisin. Kasviksista saa jäädä tahnaan pientä karheutta.

6. Vaahdota valkuaiset ja nostele murekeseoksen joukkoon kuin kohokasta tai kakkutaikinaa tehdessä.

7. Valuta seos voideltuun tai paistopaperilla vuorattuun uunivuokaan ja pirskota murekkeen pinnalle kuusenneulasilla maustettu öljy. Aseta vuoka vesihauteeseen uunipellille ja kypsennä uunin alaritilällä ensin 15 minuuttia 200 asteessa. Peitä vuoka kostealla voipaperilla tai foliolla ja laske uunin lämpö 175 asteeseen. Anna murekkeen olla uunissa vielä tunti ja 15minuuttia.

8. Ota mureke uunista ja anna jäähtyä vuoassa. Kumoa tarjolle tai tarjoa suoraan vuoasta. Retkioloissa vuoka on kätevin.

9. Kuori ja leikkaa juurekset perunankuorimaveitsellä ohuiksi kiekoiksi tai suikaleiksi ja levitä kuivalle uunipellille.

10. Ripota juureslastuille hiutaleista suolaa ja anna paahtua 200-asteisessa uunissa viisi minuuttia. Avaa uunin luukku ja laske lämpö 150 asteeseen, jätä luukku hiukan raolleen, jolloin haihtuva kosteus poistuu. Kokeile rapeutta vartin välein. Ota pois unista, kun kuiva lastu napsahtaa poikki.

11. Yhdistä kaikki piparjuurikastikkeen aineet ja tarjoa haalean kalamurekkeen ja rapeiden juuresten kanssa.

Vihje: Voit maustaa kermaviilin myös valmiilla Wasabi-tahnalla, jota tarvitset vain veitsenkärjellisen. Tarkista suola.

Katso myös:

Hauki-rapumureke, Ruoka.fi

Haukimureke ja yrttikastike, Ruoka.fi

Haukimureke filotaikinassa, Kotiliesi.fi

X