Reseptit

Haukisipsit

26.4.2012 Teksti: Juha Jormanainen

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

sopiva määrä nahatonta haukifilettä ohuina siivuina
muutama kananmuna
tacomaustetta
vehnäjauhoja tai speltti vehnästä valmistettuja jauhoja
ruisjauhoja
ripaus suolaa
voita paistamiseen

Dippi:

2 dl kermaviiliä
suolaa
pippuria
tilkka sitruunanmehua
silputtua tilliä

Valmistusohje

Tavallisten vehnäjauhojen tilalla käytimme spelttivehnästä valmistettuja täysjyväjauhoja, jolloin maku sekä sipsien koostumus sen kuin paranivat.

Speltti (Triticum Spelta) on kaikkein vanhin viljalaji. Sitä on viljelty Euroopassa jo 9 000 vuotta sitten. Keskiajalla speltti tunnettiin abbedissa ja luonnontutkija Hildegard Bingeniläisen lääkekasviopissa ravitsemus-fysiologisten ominaisuuksiensa ansiosta. Spelttiä voi käyttää tavallisten vehnäjauhojen sijasta, mutta taikina jätetään tavallista löysemmäksi ja sen annetaan turvota muutaman tunnin ajan. Kannattaa kokeilla.

Fileroi hauki nahattomaksi ja leikkaa graavilohen tapaan hyvin ohuita viipaleita. Nuiji viipaleet vielä nyrkillä varovasti lättänöiksi. Riko muutama kananmuna kulhoon ja vatkaa niitä hieman. Munien määrä riippuu paistettavien ”sipsien” määrästä. Valmista toiseen kulhoon leivitysseos, johon tulee 1/3 tacomaustetta, 1/3 vehnäjauhoja ja 1/3 ruisjauhoja.

Upota haukiviipale ensin kananmunakulhoon ja pyörittele se sitten leivitysaineessa. Haluttaessa leivityksen voi toistaa.Paista sipsit rapean ruskeiksi voin ja öljyn seoksessa pannulla. Rasvaseosta pitää olla runsaasti ja levy saa olla täysillä, jolloin sipsit paistuvat nopeasti ja niiden pinnasta tulee rapea. Sipsit ovat parhaimmillaan haaleina,mutta maistuvat kylminäkin.

Dippikastikkeeksi sopii kermaviili, jonka sekaan on silputtu tilliä ja mausteeksi suolaa, pippuria ja tilkka sitruunamehua. Valkosipulin ystävä puristaa tillin tilalle muutaman kynnen.Toinen vaihtoehto on sekoittaa puolet kermaviiliä ja puolet siivilän läpi puserrettua avokadotahnaa, joka on maustettu suolalla, pippurilla, tilkalla öljyä ja sitruunamehulla.